Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 02.08.2016.
22:24
Vestionline A

Najsiromašnija zemlja Evrope na ivici građanskog rata

Najsiromašnija zemlja Evrope, Jermenija, hoda po ivici građanskog rata. Nakon dvonedeljnih napetosti, koje su izazivale veće sukobe, završila je i talačka kriza u policijskoj stanici u glavnom gradu Jerevanu.

Tanjug
Jermeni na ivici katastrofe

Vojno krilo nacionalističke stranke "Sasna crer" (Očajnici ili osvetnici Sasuna - nazvani po drevnom jermenskom središtu koje je danas na području Turske i gde je 1915. izvršen pokolj nad Jermenima) zauzelo je 17. jula policijsku stanicu i ubilo jednog policajca. Tražili su oslobađanje svog vođe Žirajra Sefiljana kao i ostavku aktuelnog predsednika Serža Sargsjana.

Stranka sebe predstavlja kao alternativu vlasti, svuda stvara svoje paralelne institucije vlasti i cilj joj je da stvori sasvim nov sistem uprave koji, kako kažu, odgovara nacionalnim interesima Jermenije. S obzirom na tu situaciju, legitimne vlasti Jermenije uhapsile su Sefiljana zbog posedovanja oružja.

Žirajr Sefiljan, libanski Jermen, jedan je od junaka rata između Azerbajdžana i Jermenije 1992. godine u kome su Jermeni zauzeli pokrajinu Nagorno Karabah, većinski naseljenu Jermenima.

Osim toga, većina članova njegove stranke su ratni veterani. Sefiljan traži da se ta paradržavna tvorevina priključi Jermeniji čak i po cenu novog rata sa Azerbajdžanom. Pre nekoliko meseci se već pucalo na tom području, a Jermenija i Azerbejdžan bili su na ivici novog rata.

Ove dve države nemaju diplomatske odnose pa čak i Uefa i Fifa prihvataju da ne mogu da se nađu u istoj kvalifikacionoj grupi niti da njihovi klubovi mogu da igraju međusobne utakmice.

Tokom talačke krize u Jerevanu na gradskom trgu svakodnevno su se održavali protesti protiv predsednika Sargsjana, ali u organizaciji pokreta "Ustani, Jermenijo", a tamošnji analitičari tvrde da su protesti više bili protiv Sargasjana, nego podrška Sefiljanu. Naime, ekonomska i socijalna situacija u Jermeniji na ivici je katastrofe i zemlja živi od politički motivisanih ruskih kredita.

Stanje u toj zemlji, u kojoj živi jedan od najstarijih naroda na svetu, na granici Irana i Turske, sve je napetije pa je predsednik Serž Sargasjan odlučio da oslobodi Sefiljana i sa njim da pregovara kako bi se izbegla dalja kriza i napetost koje bi mogle da dovedu do eskalacije nasilja.

POVEZANE VESTI

Sreda 03.08.2016. 08:03
I Australija je evropska zemlja, bila je na evroviziji!
Sreda 03.08.2016. 10:27
nemojte plašiti ljude sa takvim naslovima...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online