Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 02.08.2016.
22:24
Vestionline A

Najsiromašnija zemlja Evrope na ivici građanskog rata

Najsiromašnija zemlja Evrope, Jermenija, hoda po ivici građanskog rata. Nakon dvonedeljnih napetosti, koje su izazivale veće sukobe, završila je i talačka kriza u policijskoj stanici u glavnom gradu Jerevanu.

Tanjug
Jermeni na ivici katastrofe

Vojno krilo nacionalističke stranke "Sasna crer" (Očajnici ili osvetnici Sasuna - nazvani po drevnom jermenskom središtu koje je danas na području Turske i gde je 1915. izvršen pokolj nad Jermenima) zauzelo je 17. jula policijsku stanicu i ubilo jednog policajca. Tražili su oslobađanje svog vođe Žirajra Sefiljana kao i ostavku aktuelnog predsednika Serža Sargsjana.

Stranka sebe predstavlja kao alternativu vlasti, svuda stvara svoje paralelne institucije vlasti i cilj joj je da stvori sasvim nov sistem uprave koji, kako kažu, odgovara nacionalnim interesima Jermenije. S obzirom na tu situaciju, legitimne vlasti Jermenije uhapsile su Sefiljana zbog posedovanja oružja.

Žirajr Sefiljan, libanski Jermen, jedan je od junaka rata između Azerbajdžana i Jermenije 1992. godine u kome su Jermeni zauzeli pokrajinu Nagorno Karabah, većinski naseljenu Jermenima.

Osim toga, većina članova njegove stranke su ratni veterani. Sefiljan traži da se ta paradržavna tvorevina priključi Jermeniji čak i po cenu novog rata sa Azerbajdžanom. Pre nekoliko meseci se već pucalo na tom području, a Jermenija i Azerbejdžan bili su na ivici novog rata.

Ove dve države nemaju diplomatske odnose pa čak i Uefa i Fifa prihvataju da ne mogu da se nađu u istoj kvalifikacionoj grupi niti da njihovi klubovi mogu da igraju međusobne utakmice.

Tokom talačke krize u Jerevanu na gradskom trgu svakodnevno su se održavali protesti protiv predsednika Sargsjana, ali u organizaciji pokreta "Ustani, Jermenijo", a tamošnji analitičari tvrde da su protesti više bili protiv Sargasjana, nego podrška Sefiljanu. Naime, ekonomska i socijalna situacija u Jermeniji na ivici je katastrofe i zemlja živi od politički motivisanih ruskih kredita.

Stanje u toj zemlji, u kojoj živi jedan od najstarijih naroda na svetu, na granici Irana i Turske, sve je napetije pa je predsednik Serž Sargasjan odlučio da oslobodi Sefiljana i sa njim da pregovara kako bi se izbegla dalja kriza i napetost koje bi mogle da dovedu do eskalacije nasilja.

POVEZANE VESTI

Sreda 03.08.2016. 08:03
I Australija je evropska zemlja, bila je na evroviziji!
Sreda 03.08.2016. 10:27
nemojte plašiti ljude sa takvim naslovima...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online