Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 21.07.2016.
10:30
Vestionline A

Otkriven plan: Šta bi bilo sa Erdoganom da je puč uspeo

Organizatori neuspelog vojnog puča u Turskoj nameravali su da predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i njemu blizak krug ljudi optuže za podržavanje terorizma zbog pregovaranja sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK) pre pokretanja vojne operacije protiv Kurda, objavili su danas turski mediji, pozivajući se na dokumenta koja je otkrila policija.

Reuters
Pučisti planirali da mu sude zbog saradnje sa teroristima: Redžep Tajip Erdogan

To su javili turski mediji pozivajući se na dokumenta koje je otkrila policija, prenosi "Raša tudej“.

Otkriven je i zahtev da se pokrene sudski postupak protiv turske vlade. On je pronađen tokom pretresa kancelarije tužioca Mehmeta Sela u Istanbulu, koji je pritvoren nakon neuspelog državnog udara.

Da su pučisti uspeli u nameri svrgavanja Erdoganovog režima, bila bi pokrenuta istraga na osnovu teze da su Erdogan i njegovi saradnici počinili krivično delo pomaganja naoružane terorističke organizacije, tako što su ignorisali pripreme terorističkog napada, navodi izvor iz turskog tužilaštva za agenciju "Anadolija". 

Prema zahtevu, koji nije potpisan, ali je datiran na 2016. godinu, Erdogan i njegovi saradnici bili bi krivično gonjeni zbog "procesa rešavanja" kurdskog pitanja u zemlji koji traje decenijama. 

U dokumentu koji je upućen kancelariji glavnog javnog tužioca u Inegolu u Bursi, optužuje se tursko rukovodstvo da podržava Radničku partiju Kurdistana (PKK), koja se u Turskoj smatra terorističkom. 

Najteže su optuženi Erdogan, ministar unutrašnjih poslova Efkan Ala, šef obaveštajne službe Hakan Fidan, guverneri provincija, bivši premijer Ahmet Davutoglu i bivši zamenici, a terete se za sprovođenje mirovnih razgovora s vođstvom PKK-a od 2009. do 2015. godine. 

Podsetimo, režim Redžepa Erdogana smenio je nakon neuspelog puča oko 50.000 ljudi. Kako je naveo "Hurijet", velikom čistkom su obuhvaćena ministarstva unutrašnjih poslova, odbrane, obrazovanja, socijalnih pitanja, finansija, kao i kabinet premijera, obaveštajna služba MIT i direktorat za verska pitanja. Opširnije u posebnoj vesti. 

Uhapšeno je na hiljade ljudi, a turski predsednik danima pominje i mogućnost ponovnog uspostavljanja smrtne kazne koja je zvanično ukinuta 2004. godine u okviru kandidature za članstvo u Evropskoj uniji. Erdogan je u sredu uveče proglasio tromesečno vanredno stanje. 

POVEZANE VESTI

Subota 23.07.2016. 21:55
Да су пучисти успели у намери свргавања Ердогановог режима, била би покренута истрага на темељу тезе да су Ердоган и његови сарадници починили кривично дело помагања наоружане терористичке организације, тако што су игнорисали припреме терористичког напада.
Subota 23.07.2016. 21:56
Не треба им ништа веровати. Сви су они лажови, а и мухамеданци којима је дика и понос да заYебу некога ко није турчин и мурџа. Можда се они сада између себе покарабасише, али кад смо ми у питању мрзе нас и једни и други.
Subota 23.07.2016. 22:02
Ranije su se postavljala ovakva pitanja: Нејасно је да ли у преврату икакву улогу има донедавни премијер Ахмет Давутоглу. Нејасно је и да ли пучисти имају макар тајну подршку Вашингтона, Брисела и Берлина. Zatim je izašla ovakva vest:Како се и могло очекивати, Ердоган је за покушај преврата оптужио присталице исламског проповедника и бизнисмена Фетулаха Гулена који живи у САД: „Иза покушаја државног преврата су присталице „паралелне државе”. Нека цео народ изађе на улице и тргове. Заверници ће бити сурово кажњени”. Zatim je objavljeno sledeće: Бивши турски премијер – Ахмет Давутоглу – стао је на Ердоганову страну и позвао народ и армију да га подрже.Турски министар правде Бекир Боздаг, као и сам Ердоган, за покушај државног преврата је оптужио покрет „Хизмет“ и његовог вођу Фетулаха Гулена. Пучисти држе као таоца начелника Генералштаба Хулусија Акара. ВРХ турске контраобавештајне службе је објавио да иза покушаја насилне смене власти у земљи стоје команде ратног ваздухопловства и жандармерије. Истовремено је оценила да је покушај преврата „доживео крах“. Портпарол шефа државе, Реџепа Тајипа Ердогана, изјавио је да ће се он кроз неколико сати „обратити нацији“. И гувернер Истанбу-ла Васип Шахин објавио је да покушај војног удара у његовом граду није успео и да је почело хпшење његових организатора. Ako su pobunjenici iz avijacije, onda je to odgovor zašto u Ankari još uvek odjekuju bombe. Posebno je zanimljiva izjava NATO-a - da nemaju informacija šta se dešava u Turskoj. Razumem da mi ne znamo, ali oni da su nešto propustili i da ne znaju?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online