Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 21.07.2016.
03:14
Z. Mirković - Vesti A

Osnovati srpsku školu u Beču

Nemanja Damnjanović, poslanik Slobodarske partije Austrije (FPO) u bečkoj skupštini, predložio je u razgovoru za "Vesti" da se u Beču osnuje Srpska škola. On je ukazao da u u glavnom gradu Austrije živi veliki broj Srba koji su davno došli da rade i potom i zauvek ostali u Beču, te da je sada bitno da njihovi potomci ne zaborave odakle potiču.

Tanjug
Nemanja Damnjanović (desno) sa predstavnicima skupštinskog Odbora

Damnjanović ističe da Srbi u Austriji u srcu nose svoju zemlju porekla, ali vole i novu domovinu.

- Važno je da se napravi nešto za nova pokolenja po čemu bi Srbi ostali upamćeni u Evropi. Srbi su snalažljiv, pametan i vredan narod - podvukao je Damnjanović i podsetio da je njemu, kao austrijskom političaru srpskog porekla, moralna obaveza da pomogne svom narodu u Austriji.

FPO se uvek borio za Srbiju

Damnjanović je ukazao da Slobodarska partija Austrije otpočetka podržava Srbiju i da je lider partije Hajnc-Kristijan Štrahe uvek govorio da je Srbija deo Evrope.
- Srbiju ne treba sputavati na tom putu pitanjima Kosova i odnosa sa Rusijom. Srbija, koja je jedan od najznačajnijih faktora na Balkanu, pripada Evropi, pa samim tim i EU - rekao je Damnjanović i podsetio da je njegova stranka bila i ostala protiv priznavanja nezavisnosti Kosova i Metohije.

S tim u vezi, Damnjanović je istakao da će se zalagati za dobre odnose između Austrije i Srbije, ali i da želi da inicira osnivanje Srpske škole u Beču.

- Ta škola bi trebalo da radi po austrijskim zakonima, ali je za uspostavljanje te ustanove neophodna podrška Srbije - ukazao je Damnjanović.

Poslanik FPO pozdravio je otvaranje poglavlja 23 i 24 u pristupnim pregovorima Srbije i EU.

- Ta dva poglavlja su najvažnija i predstavljaju početak građenja puta ka EU - naglasio je on i istovremeno osudio blokade među susedima na zapadnom Balkanu u procesu približavanja EU.

- U našem narodu se kaže da je ponekad komšija značajniji od članova porodice koji daleko žive. Zato je bitno da komšije na Balkanu sarađuju - kazao je Damnjanović.

Potrebna reforma EU

Damnjanović je odbacio tvrdnje da je FPO stranka koja želi izlazak Austrije iz EU.
- Mi stalno govorimo da EU, kakva je sada, ne može da opstane, a to je dokazao i referendum u Velikoj Britaniji. Mi želimo reformu EU, smatramo da EU mora da se decentralizuje i da ne mogu sva pitanja da se rešavaju u Briselu, već da postoje stvari koje moraju da se rešavaju na nacionalnom, pa čak i na lokalnom nivou - objasnio je Damnjanović.

On je podsetio da je Slovenija, ne tako davno, blokirala Hrvatsku na putu u EU i da mu je drago što je sada Zagreb odustao od blokiranja otvaranja poglavlja Srbiji.

- Nadam se da će komšijski odnosi na Balkanu uskoro krenuti uzlaznom putanjom - naglasio je Damnjanović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online