Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 13.07.2016.
21:23
Z. Mirković - Vesti A

Rampa na 300 km od Nikelzdorfa

Austrija će u Mađarsku uputiti 20 policajaca koji će nadzirati spoljnu granicu EU prema Srbiji, rekao je ministar unutrašnjih poslova Austrije Volfgang Sobotka. I pored međunarodnih kritika, Austrija će pomoći Mađarskoj da drži zatvorenu spoljnu granicu EU prema Srbiji, ukazuje bečki dnevnik "Prese".

Reuters
Gvozdena zavesa: Mađari ovako zaustavljaju izbeglice na Horgošu

Sobotka i ministar odbrane Hans-Peter Doskocil sastaće se danas na graničnom prelazu Roške (Horgoš) sa svojim mađarskim kolegama Šandorom Pinterom i Ištvanom Simičkom.

Austrija je spremna da uputi 20 policajaca za potrebe obezbeđivanja mađarsko-srpske granice, rekao je Sobotka, dodajući da će to uslediti u okviru Fronteksa ili na osnovu bilateralnog sporazuma sa Mađarskom.

FRONTEKS: Stiglo manje ilegalaca

Broj migranata koji ilegalno ulaze u Evropu je u padu od aprila, kad je Evropska unija postigla sporazum sa zvaničnom Ankarom o sprečavanju prelaska migranata iz Turske u Evropu preko Egejskog mora, saopštila je agencija EU za kontrolu granica Fronteks, dodajući da je Italija postala novo odredište izbeglica, uglavnom iz Libije. Fronteks je lane procenio da je bilo više od 1,5 miliona ilegalnih prelazaka granice u Evropu, pri čemu su migranti uglavnom ulazili u EU preko Grčke, a zatim nastavljali dalje ka Nemačkoj i Švedskoj.

Po njegovim rečima, korisno je da se krijumčari ljudi zaustave što je moguće pre Austrije, već na 300 kilometara od njene teritorije, odnosno od graničnog prelaza Nikelzdorf.

Iz Beča tvrde da austrijski policajci neće aktivno učestvovati u akcijama proterivanja izbeglica iz tranzitnog centra na granici. Oni mogu samo da pomognu svojim mađarskim kolegama u otkrivanju ilegalnih migranata, ali ne i u njihovom hapšenju.

Samit komšija

Austrijski kancelar Kristijan Kern i njegov mađarski kolega Viktor Orban razgovaraće o otvorenim pitanjima između dve zemlje na sastanku u Budimpešti, koji je planiran za kraj jula.

Iz kabineta Doskocila je rečeno da i austrijski vojnici, ako Mađarska bude podnela zahtev, mogu biti upućeni na spoljnu granicu EU sa Srbijom.

Doskocilu, koji ne želi da pominje broj vojnika za ovu misiju, bitno je da Mađarska zauzvrat preuzima izbeglice iz Austrije.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online