Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 12.07.2016.
08:23
Vestionline A

Ukrajina sprema veliku ofanzivu na Donbas?

U kontekstu sve intenzivnijih borbenih dejstava na istoku Ukrajine, Rusija najavljuje mogućnost da Kijev pokrene oružanu operaciju protiv pristalica samoproglašenih republika u Donbasu. Moskva poziva Pariz i Berlin da izvrše pritisak na ukrajinske vlasti, navode ruski portali.

Reuters
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko sa vojnicima

"Pravi rat može da bukne u svakom trenutku"

U poslednje vreme raste napetost na liniji razdvajanja u Donbasu. Kako saopštavaju mediji, tokom proteklih nedelja je u Donbasu bilo 30% više raketiranja nego ranije. Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Grigorij Karasin je u susretu sa ambasadorima Nemačke i Francuske saopštio svojim sagovornicima da zaoštravanje situacije u Donbasu svedoči o pripremi ukrajinske vojske za oružanu operaciju.

Sa druge strane, ruski eksperti smatraju da su neosnovani razgovori o pripremi ukrajinske vojske za sveobuhvatnu ofanzivu na područja Donbasa koja ne kontroliše kijevska vlast.

Po mišljenju zamenika direktora Instituta za političku i vojnu analizu Aleksandra Hramčihina, iako nema informacija o tome da Kijev priprema ofanzivu, ratna dejstva u Donbasu nikada nisu u potpunosti prekinuta, a pravi rat "može ponovo da bukne u svakom trenutku". Ovaj ekspert vidi uzrok u tome što su obe strane nezadovoljne sadašnjim stanjem, tj. i Kijev, i Donjeck i Lugansk bi želeli više od ovoga što sada imaju.

Kako naglašavaju stručnjaci, ukrajinska strana redovno uvežbava svoje jedinice za lokalne operacije, uključujući i primenu teškog naoružanja. To se, po njegovim rečima, posebno tiče dobrovoljačkih bataljona.

Ruski vojni ekspert Viktor Murahovski u vezi sa tim pominje nedavne sukobe na području Debaljceva, koje kontrolišu pristalice Donjecke narodne republike. On navodi da su dve čete ukrajinskih vojnika pokušale da zauzmu neutralnu teritoriju, ali im je pružen otpor tako da su bili prinuđeni da se povuku.

- Sa vojnog gledišta, rezultat te operacije je potpuno besmislen - zaključio je ovaj vojni ekspert.

POVEZANE VESTI

Utorak 12.07.2016. 08:47
Putin je pre neki dan tražio da Porošenka "vežu na kratko" i da ne laje . Očito ništa nije urađeno i Putina teraju da ga urazumi što će Putin teška srca morati da uradi .
Utorak 12.07.2016. 11:07
Sve ce Rusija NA KRAJU izgubbiti , ama bas sve - sto jednu drzavu cini drzavom !!! Jedno je sigurno , Rusija na celu sa Putinom , nastavlja delo Ivana Groznog gde "komsija" proklinje sudbinu da deli granicu sa takvim zlotvorom . Putin je krenuo stopama Groznog i nemilosrdno krade tudje zemlje tj. teritorije !? Da li je Rusija "toliko mala" da joj potrebno jos TUDJEG !!! ??? Od nastanka Kijevske Rusije , nezasiceni , halapljivi i nezajazljivi - trecinu sveta nakrase !!! Danas Rusiju krase ratovi i okupacija "prijatelja " Gruzinima i "najbratskijih" Ukrajinaca - samo zbog parceta i to TUDJE zemlje !!! ??? Zato i jesu najomrazenija nacija na planeti - i to van konkurencije !!! Od Kalinjingrada (Königsberg) do Kurilskih ostrva (Japan) sve sam "ratni plen" tudjih teritorija i mrznja svojih najblizih "komsija" . Bice na kraju "oteto prokleto" ... Inkubator ZLA - to ZLO covecanstva ne moze drugacije . To zlo seje zlo samo zbog jos vise TUDJEG !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online