Utorak 12.07.2016.
08:23
Vestionline

Ukrajina sprema veliku ofanzivu na Donbas?

Reuters
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko sa vojnicima

"Pravi rat može da bukne u svakom trenutku"

U poslednje vreme raste napetost na liniji razdvajanja u Donbasu. Kako saopštavaju mediji, tokom proteklih nedelja je u Donbasu bilo 30% više raketiranja nego ranije. Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Grigorij Karasin je u susretu sa ambasadorima Nemačke i Francuske saopštio svojim sagovornicima da zaoštravanje situacije u Donbasu svedoči o pripremi ukrajinske vojske za oružanu operaciju.

Sa druge strane, ruski eksperti smatraju da su neosnovani razgovori o pripremi ukrajinske vojske za sveobuhvatnu ofanzivu na područja Donbasa koja ne kontroliše kijevska vlast.

Po mišljenju zamenika direktora Instituta za političku i vojnu analizu Aleksandra Hramčihina, iako nema informacija o tome da Kijev priprema ofanzivu, ratna dejstva u Donbasu nikada nisu u potpunosti prekinuta, a pravi rat "može ponovo da bukne u svakom trenutku". Ovaj ekspert vidi uzrok u tome što su obe strane nezadovoljne sadašnjim stanjem, tj. i Kijev, i Donjeck i Lugansk bi želeli više od ovoga što sada imaju.

Kako naglašavaju stručnjaci, ukrajinska strana redovno uvežbava svoje jedinice za lokalne operacije, uključujući i primenu teškog naoružanja. To se, po njegovim rečima, posebno tiče dobrovoljačkih bataljona.

Ruski vojni ekspert Viktor Murahovski u vezi sa tim pominje nedavne sukobe na području Debaljceva, koje kontrolišu pristalice Donjecke narodne republike. On navodi da su dve čete ukrajinskih vojnika pokušale da zauzmu neutralnu teritoriju, ali im je pružen otpor tako da su bili prinuđeni da se povuku.

- Sa vojnog gledišta, rezultat te operacije je potpuno besmislen - zaključio je ovaj vojni ekspert.

2024 © - Vesti online