Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 03.07.2016.
21:30
D. Lukić - Vesti A

Izlaskom iz Unije kaznili svoju decu

Britanija je posle odluke na referendumu zemlja dubokih podela, razmirica i sukoba uzduž i popreko nacionalnog tkiva. Referendum je okrenuo jednu polovinu zemlje protiv druge, okrenuo je mlade protiv starijih i sva je prilika da će podela dugo potrajati.

Reuters
Zarobljena mladost: Referendum razara posledice

Najnovije ispitivanje javnog raspoloženja Britanaca pokazuje da je 75 posto mladih, od 18 do 24 godine starosti i 56 procenata onih od 25 do 49 godina glasalo da zemlja ostane u Uniji, dok je 44 posto starijih od 65 godina bilo za raskid sa Briselom.

Generacijski razmak potvrdio je kao retko kad u istoriji podelu koja je na trenutnoj javnoj sceni toliko žestoka i toliko ostrašćena da se na mnogim mestima i slučajevima graniči s histerijom. Londonski "Gardijan" sakupio je seriju primera gorčine iskazane prema rezultatu referenduma, ne samo između simpatizera jedne ili druge opcije nego i među najbližim prijateljima, pa čak i unutar porodica.

Sami svoje gazde

Pobornici raskida sa Unijom na frustracije većinom mladih Britanaca odgovaraju "krunskim" argumentom - vraćanjem suvereniteta iz Brisela, Britanija se "vraća kući", ponovo će da sama odlučuje kako će da troši svoj novac, kako će da finansira svoju besplatnu zadravstevnu službu, šta će da radi sa preko 200 miliona funti koje trenutno uplaćuje u "kasu bez dna" EU i, najzad, suvereno će da odlučuje koliko će imigranata da pusti na ostrvo.

- Čim sam se vratila sa glasanja, bila sam izložena kiši pogrda zato što sam glasala za ostanak u Uniji, a kada su moji roditelji za to saznali, nazvali su me budalom i odmetnikom iz porodice - javila se Stefani Livingston iz Mersisajda.

Džejmi iz Jorkšira pojavila se u kontakt emisiji Radija BBC 4 da plačući saopšti:

- Moja majka je glasala za napuštanje Unije zato što ne podnosi da joj se nebritanci šetaju po zemlji. To, po meni, nema nikakvog smisla i prosto ne želim da je više vidim. Od petka samo prestali da međusobno govorimo - rekla je razočarana ćerka.

Primerak iz nastalog "građanskog rata" jeste i mlada studentkinja i Jorkšira.

- Koliko god da volim moje roditelje, posle ovog referenduma gledam ih sasvim drugim očima.
Hiter iz Mančestera otkazala je poziv ujaku da prisustvuje njenom venčanju zato što je glasao za Bregzit. Londonski "Ivning standard" navodi celu seriju primera o ovoj generacijskoj podeli na temi referenduma. Jedan je i slučaj mlade žene iz Lidsa:

- Zbog animoziteta prema EU, moji roditelji glasali su protiv moje želje i prava da živim i radim u skoro 30 zemalja. Sve za šta sam se borila i radila od kako znam za sebe, ovim referendumom je bačeno u vodu, uglavnom zbog iracionalnog straha od imigranata iz istočne Evrope i Afrike, koji će, navodno, da nam preuzmu naša radna mesta.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.07.2016. 01:14
Izvagali su oni to 100 puta. Englezi su to. Države EU će izgu*biti pravo na svoju vojsku, svoje zakone, svoj poreski sistem ili centralnu banku, a sve te povlastice će dobiti Brisel. Sada kada je ekonomska katastrofa zahvatila svet, Bregzit će poslužiti Sorosu i njegovim milijarderskim prijateljima da uvedu Maršalov plan i stvore diktaturu nad evropskim kontinentom i šire. Soros je već neko vreme tvrdio da postoji velika šansa da se Evropska unija raspadne pod teretom migrantske krize, ali i izazova u Grčkoj i potencijalnog izlaska Velike Britanije iz EU. On je rekao da će se EU neizbežno raspasti ukoliko Velika Britanija napusti ovaj blok. Time je dao trag svima na šta će se on kladiti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online