Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 24.06.2016.
14:02
D. Marković - Vestionline A

Kako je Kameron izgubio na "ruskom ruletu"?

"Ruski rulet" poznata je igra u kojoj se na kocku stavlja život. Jedan metak u pištolj i život u ruke sudbini. Dejvid Kameron je zaigrao "ruski rulet" stavljajući na kocku svoj politički život i izgubio. Velika Britanija je glasala za izlazak iz Evropske unije i potpisala političku umrlicu svom lideru. Finansijska kriza, ekonomski haos, mogući izlazak Škotske iz zajedničke države... biće samo deo političke zaostavštine Dejvida Kamerona.

Reuters
Što bi rekao Čarls Barkli: Što ulaziš u frku kad si slabiji?

Dejvid Kameron upustio se u avanturu raspisivanja referenduma o budućnosti Britanije u EU, uveren da će ovim potezom da učvrsti svoju poziciju i moć. U stilu najvećih kockara, uložio je sve što je imao na jednu kartu, iako je od prvog trenutka bilo jasno da će odlučivati nijanse - i izgubio. Verujući da će, pošto je za dlaku preživeo referndum za otcepljenje Škotske, uspeti isto i sa EU, Kameron je pokazao političku nezrelost i nepromišljenost koja ga je koštala karijere, a zemlju stavila pred neizvesnu budućnost. Postavio je pitanje u čiji odgovor ni jednog trenutka nije bio siguran. Kada je poslednji put Britanija odlučivala o svojoj budućnosti u Evropi, Harold Vilson, premijer Britanije, 1975. godine je raspisao referendum o ostanku u Evropskoj zajednici jer je bio siguran u pobedu. Jer je bio političar, a ne kockar.

Mada, kada se zakopa ispod površine, teško je bilo očekivati političku ozbiljnost od čoveka koji je dolazeći na mesto premijera rekao da je želeo taj posao "jer je mislio da će biti dobar u tome". Samopouzdanje na granici bahatosti, koje nijednog trenutka nije opravdao svojim delovanjem u stvarnosti.

Umesto da na krilima nezadovoljstva velike mase Britanaca pokrene reforme kojima bi smanjio jaz između bogatih i siromašnih koji je počeo da se stvara još od vremena Margaret Tačer, Kameron je nastavio politiku koja je dovela do toga da običan čovek kaže - DOSTA!

Kameron je tako prigrabio politiku svojih prethodnika. Margaret Tačer i Toni Bler samo su deo jednačine po kojoj su bogati još bogatiji, a siromašni sve siromašniji. Kameron je ušao u iste cipele i postao zagovornik krupnog kapitala koji je iz dana u dan sve više bacao malog čoveka u egzistencijalno blato. Ekonomsku retoriku koristio je samo za zastrašivanje običnog čoveka, preteći mu kataklizmom ako napusti EU. Ono čega očigledno nije bio svestan je da svako ima granicu koju, kad pređeš, dobiješ efekat bumeranga - vrati ti se i razbije glavu. Ljudima je jednostavno bilo dosta.

Zato je Kameron ovoga puta izgubio za kockarskim stolom. Jednom je pištolj škljocnuo u prazno, ali već sledeći put usledio je veliki prasak. "Ruski rulet" je igra u kojoj na kraju neko mora da izgubi, pa Dejvid Kameron mora da kupi prnje i ode sa oreolom jednog od najvećih političkih diletanata u istoriji.

POVEZANE VESTI

Petak 24.06.2016. 15:30
Jadan vucic - on igra "Ruski rulet" sa dva metka, sto je sigurno, sigurno je. Kao sto je navikao i da sedi na dve stolice.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online