Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 20.06.2016.
19:30
Lj. Ivanović - Vesti A

Glas za Bregzit je vapaj očajnika

Britanci broje poslednje dane pred istorijski referendum na kojem će građani Ujedinjenog Kraljevstva glasati za ostanak ili napuštanje Evropske unije. I premda se ne zna ko će pobediti, jer su oba tabora izjednačena u anketama, već sada se postavlja pitanje - šta nakon referenduma?

Reuters
Neizvesnost: Britanci pišu istoriju

Od svih nagađanja i mogućih scenarija jedino što je sigurno je to da će u slučaju da prevlada glas za odlazak iz EU, proces odvajanja trajati godinama. Neki tvrde dve godine, neki deset.

Činjenica je da će članice Evropske unije nastojati da kazne Britance kako bi dali primer ostalima koji se zanose idejom samostalnosti. Činjenica je i da je peta ekonomija sveta, ma koliko god vezana uz evropsko tržište, isuviše važna da bi joj Evropa okrenula leđa. Pitanja koja za sobom povlači referendum toliko su brojna i kompleksna da mnogi, umesto odgovora, pribegavaju nadi da na njih nikad neće biti potrebno odgovoriti.

Poljubac za EU

Ispred zgrade parlamenta u Londonu više od 400 ljudi napravilo je "lanac poljubaca" pozivajući Britance da glasaju za ostanak u Evropskoj uniji. Cilj akcije je da se pokaže da je "ljubav između Britanije i Evrope snažna i da se odbaci kampanja mržnje uoči referenduma o ostanku u EU", naveli su u saopštenju organizatori iz grupe Avaz.

Aktuelna situacija je istorijski presedan i jedino s čime ju je, bar delom, moguće uporediti je referendum o samostalnosti Škotske. I tada su se, neposredno pre referenduma, separatisti činili u opasnoj prednosti. Na kraju nije odlučio njihov glas, niti glas gorljivih unionista, već tišina svih ostalih. Neopredeljeni glasači na dan referenduma dali su glas manje revolucionarnoj opciji. Danas, i jedna i druga strana referendumskog spektra računa na one glasače koji se još nisu izjasnili o svojoj odluci. Sva teška pitanja na koja Britanija danas nema odgovor u rukama su onih koji ćute.

Orbanov apel

Jedan od najvećih evroskeptičnih čelnika, mađarski premijer Viktor Orban, pokreće kampanju u britanskim medijima u kojoj će pozvati Britance da na referendumu u četvrtak glasaju za ostanak svoje zemlje u EU.
- Iako smo s puno strana i u puno navrata optuženi da smo antievropski nastrojeni, ovo je potvrda da je Mađarska predana ideji Evropske unije - kazao je portparol premijera Zoltan Kovač.

Stručnjaci se slažu da je jedan od najvećih propusta kampanje za ostanak u EU loša procena britanskih glasača. Dok se ređaju ekonomske računice i širi atmosfera straha, mnogi zaboravljaju na to da u centru života prosečnog Britanca nije nužno ekonomska analiza tržišta, već nešto manje opipljivo - nacionalni ponos i osećaj da stvari izmiču kontroli, koktel koji se pokazao uspešnim motorom populizma širom Evrope. Razlog zbog kojeg je aktuelni uspeh breksitovaca dočekan s tolikim iznenađenjem treba tražiti u socijalnoj nejednakosti koja obeležava britansko ostrvo.

Postoji velika podeljenost između bogatih i siromašnih u Britaniji, iako je zemlja u celosti vrlo uspešna. Ali, postoje delovi, pogotovo na severu, kojima vlada beznađe. Čitave zajednice ne vide kako dočekati malo bolje sutra i prirodno je da traže krivca. Za njih se Breksit pokazao kao mesto na kojem mogu da pokažu svoju ljutnju i frustraciju. Oni su ljutiti na vladu zbog toga što ih ignoriše. Oni osećaju da je sve bogatstvo u Londonu i da su imigranti krivi za to što je njihov standard života tako nizak.

Jedno je izvesno, Evropska unija posle britanskog referenduma više neće biti ista, bez obzira na ishod glasanja.

POVEZANE VESTI

Utorak 21.06.2016. 01:16
Suviše su veliki ulozi u igri da bi se tako nešto prepustilo nekakvom opštenarodnom, ničim izazvanom referendumu. Zato je praktično nemoguće da Engleska i njene vazalne regije (Škotska, Vels i Severna Irska) zaista odu iz evropskog političkog, vojnog i ekonomskog saveza. snažan pritisak na sve članice Evropske Unije da Velikoj Britaniji dozvole ono na šta nema pravo nijedna druga njena članica. I pored toga što Englezi imaju već mnogo olakšica i prava na presedan. Uostalom, isto to su Britanci već jednom uradili, “proveravajući stav nacije po ovom pitanju” samo dve godine po svom ulasku u tadašnji oblik (pre Mastrihta) Evropske ekonomske zajednice…Sada se sve to ponavlja, ali na jedan, ipak, uverljiviji i veštije izrežiran način nego pre četrdesetak godina.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online