Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 11.06.2016.
20:23
Vestionline A

Turska u Ukrajini pravi tatarsko Kosovo

U ukrajinskoj oblasti Herson koja se nalazi na samom jugu zemlje na granici sa ruskim Krimom, u poslednje vreme se dešavaju brojne nezakonite stvari - izgleda da Turska namerno raspaljuje tatarski separatizam po uzoru na Kosovo a njihov glavni cilj je da drže pod stalnom napetošću poluostrvo Krim. Time, kako piše ruski portal "Politobzor", Turci hoće da se osvete Moskvi za njena delovanja u Siriji i istovremeno ojačaju svoju poziciju u nestabilnoj Ukrajini.

Reuters
Turska pravi novo žarište u Evropi

Napori Ankare okrenuti su ka planovima pravljenja krimsko-tatarske nacionalne autonomije u južnom delu Hersonske oblasti. Iako tamo niče protivdržavna formacija kao autonomija krimskih Tatara, de fakto ona se nalazi pod kontrolom Turske, objavljuje "Politobzor".

"Herson je turska zemlja", "Osmanska imperija se ponovo rađa" su slogani na turskom i arapskom jeziku koji se u poslednje vreme vrlo često se sreću na ulicama gradova i sela u regiji Hersona.

Direktni izvođač hersonskih planova Ankare je ekstremistička organizacija Medžlis krimsko-tatarskog naroda (zabranjen na teritoriji Ruske Federacije). Nedavno su objavljeni tajni izveštaji Službe bezbednosti Ukrajine, koji svedoče da su rukovodioci te radikalne krimsko-tatarske strukture dobijali finansijsku pomoć od Turske poslednjih nekoliko godina.

Prošlog meseca je objavljeno da su na teritoriji Hersona, krimsko-tatarski ekstremisti već formirali vladu za buduću nacionalnu autonomiju i da nameravaju da stvore sopstvenu krimsko-tatarsku vojsku. U tom regionu već postoje i rade nezakonite oružane formacije medžlisa, takozvani "dobrovoljački bataljoni", čiji vojnici terorišu lokalno stanovništvo.

Turska daje vojnu pomoć

Vojnu pomoć hersonskim borcima pruža Turska. Najpre se to vidi u postavkama vojnih formi i municiji, iako zvanična Ankara ne pruža podršku krimsko-tatarskim borcima. Osim toga, Turska šalje u Ukrajinu vojne instruktore koji uče vojnike bataljona medžlisa. Prisustvo turskih instruktora u više navrata je fokusirano u oblasti Hersona, i na liniji kontakta zavađenih strana u Donbas.

Kijevska vlast se nada da će iskoristiti te fanatike u borbi protiv samoproglašene narodne republike Donbasa i za provokacije u odnosima sa Rusijom, piše ruski "Politobzor". 

Aktivnost Turske u oblasti Hersona nije iscrpljena samo podrškom paravojnim formacijama. Na njenu inicijativu uspostavljena je vazdušna i morska razmena Turske sa oblašću Hersona, povećan interes turskih investitora, rađa se mreža saradnje sa turskim regionom, čime Ankara postepeno pripaja južnoukrajinsku oblast.

Kroz uticajnu krimsko-tatarsku dijasporu Turske i biznismena Anakre stimuliše se proces tatarizacije Hersona. Naročito se vodi računa o finansiranju izgradnje naselja za život krimskih Tatara. Na primer, krimsko-tatarska dijaspora turske prestonice sprovodi krupan projekat koji obezbeđuje izgradnju stanova i socijalnu infrastrukturu na prostoru od 20 hektara.

POVEZANE VESTI

Subota 11.06.2016. 21:36
Како сада живи народ Украјине после скидања Виктора Јануковича ?? САД : Завади па владај .
Subota 11.06.2016. 21:57
Какве везе има Херон и Херсонска област са Кримомм??!!! Ако праве "Косово" онда га праве Окрајини и Потрошенку.....јел то значи да ако Мађари покрену мађарски сепаратизам у Осијеку то праве Србији ново "Косово"??!!! Боже, какви неписмени идиоти себе проглашавају новинарима!!!
Nedelja 12.06.2016. 00:48
Ma mogu praviti sta hoce. Ako rusi krenu zgazice ih za pola dana.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online