Subota 11.06.2016.
20:23
Vestionline

Turska u Ukrajini pravi tatarsko Kosovo

Reuters
Turska pravi novo žarište u Evropi

Napori Ankare okrenuti su ka planovima pravljenja krimsko-tatarske nacionalne autonomije u južnom delu Hersonske oblasti. Iako tamo niče protivdržavna formacija kao autonomija krimskih Tatara, de fakto ona se nalazi pod kontrolom Turske, objavljuje "Politobzor".

"Herson je turska zemlja", "Osmanska imperija se ponovo rađa" su slogani na turskom i arapskom jeziku koji se u poslednje vreme vrlo često se sreću na ulicama gradova i sela u regiji Hersona.

Direktni izvođač hersonskih planova Ankare je ekstremistička organizacija Medžlis krimsko-tatarskog naroda (zabranjen na teritoriji Ruske Federacije). Nedavno su objavljeni tajni izveštaji Službe bezbednosti Ukrajine, koji svedoče da su rukovodioci te radikalne krimsko-tatarske strukture dobijali finansijsku pomoć od Turske poslednjih nekoliko godina.

Prošlog meseca je objavljeno da su na teritoriji Hersona, krimsko-tatarski ekstremisti već formirali vladu za buduću nacionalnu autonomiju i da nameravaju da stvore sopstvenu krimsko-tatarsku vojsku. U tom regionu već postoje i rade nezakonite oružane formacije medžlisa, takozvani "dobrovoljački bataljoni", čiji vojnici terorišu lokalno stanovništvo.

Turska daje vojnu pomoć

Vojnu pomoć hersonskim borcima pruža Turska. Najpre se to vidi u postavkama vojnih formi i municiji, iako zvanična Ankara ne pruža podršku krimsko-tatarskim borcima. Osim toga, Turska šalje u Ukrajinu vojne instruktore koji uče vojnike bataljona medžlisa. Prisustvo turskih instruktora u više navrata je fokusirano u oblasti Hersona, i na liniji kontakta zavađenih strana u Donbas.

Kijevska vlast se nada da će iskoristiti te fanatike u borbi protiv samoproglašene narodne republike Donbasa i za provokacije u odnosima sa Rusijom, piše ruski "Politobzor". 

Aktivnost Turske u oblasti Hersona nije iscrpljena samo podrškom paravojnim formacijama. Na njenu inicijativu uspostavljena je vazdušna i morska razmena Turske sa oblašću Hersona, povećan interes turskih investitora, rađa se mreža saradnje sa turskim regionom, čime Ankara postepeno pripaja južnoukrajinsku oblast.

Kroz uticajnu krimsko-tatarsku dijasporu Turske i biznismena Anakre stimuliše se proces tatarizacije Hersona. Naročito se vodi računa o finansiranju izgradnje naselja za život krimskih Tatara. Na primer, krimsko-tatarska dijaspora turske prestonice sprovodi krupan projekat koji obezbeđuje izgradnju stanova i socijalnu infrastrukturu na prostoru od 20 hektara.

2024 © - Vesti online