Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 09.06.2016.
21:28
I. K. - Vesti A

Slom džihadista pred Rakom

Islamska država doživela je potpuni slom pred sirijskom armijom koja je za nedelju dana napredovala oko 60 kilometara pustinjskim putem ka terorističkoj prestonici Raki. Vojska je u sredu uveče posle šest sati bitke zauzela raskrsnicu Safija od koje se račvaju putevi ka Raki i Tabki, dva velika grada na Eufratu.

Reuters
Svi putevi vode u Raku

Do Tabke je Sirijcima ostalo oko 30 kilometara i to je verovatno kraj prve etape, pošto napad na samu Raku zvanično nije planiran za ovu godinu. Naime, sirijska komanda namerava da u Tabki formira bazu za snabdevanje iz koje će se kretati desnom obalom reke ka severu kako bi potpuno odsekla grupu Islamske države u provinciji Alepo od snabdevanja, ali i ka jugu da bi prišla Raki, isključujući juriš na grad.

Vojni izvori navode da je Islamska država na tom delu fronta sada u ogromnom problemu, pošto je gubitkom raskrsnice Safija ostala razbacana na tri nepovezana puta, bez mogućnosti da koncentriše snage.

Opkoljen Menbidž

Na severu su Kurdi presekli i poslednji put iz Menbidža, koji je dva dana bio otvoren za bekstvo džihadista kako bi se izbegle ulične borbe ili makar smanjio otpor džihadista. Neki od njih su to iskoristili i umakli s porodicama. Grad je sada opkoljen sa svih strana.

Džihadisti su toga bili svesni, pa su u sredu uporno branili put ka raskrsnici i pokušavali da kroz pustinju zaobiđu napadni klin sirijske armije kako bi presekli liniju snabdevanja iako su dan ranije u takvoj akciji pretrpeli katastrofalan poraz u kom su izgubili desetine jedinica borbene tehnike, od tenkova i višecevnih raketnih bacača do kamioneta s montiranim teškim naoružanjem.

Ovog puta teroristi su uspeli da priđu samo na kilometar od sela Bir Kleb, bočno od puta, ali su Sirijci muški izdržali nekoliko sati pešadijske borbe. Napali su i Hirbejt Zejdan, praktično u sirijskoj pozadini, ali se tu sve sve se završilo minobacačkom vatrom u kojoj je poginuo sirijski vojnik Nabil Nizar Id.

Teroristi su i na glavnom pravcu izveli najmanje dva protivnapada. Pokušali su i sa napadom samoubice u kamionu napunjenom eksplozivom. Kamikaza nije uspeo da se probije do sirijskih položaja, ali je kamion eksplodirao dovoljno blizu da rani desetoricu vojnika.

Borci 4. mehanizovane divizije i specijalci Orlova pustinje bili su uporniji od terorista, o čemu svedoči i podatak da je njih 25 lakše ranjenih odbilo da napusti jedinicu i ode u bolnicu. Potom je usledio uspešan napad sirijske armije kroz duboku odbranu terorista kod sela Bir Nabadž, čime je obuhvaćena i potom zauzeta raskrsnica Safija.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.06.2016. 22:46
Ал расте овај "Дамаски пашалук".....још мало и ето га до Константинопоља!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online