Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 09.06.2016.
19:24
B. Božin - Vesti A

Lamert napao Erdogana

Predsednik Bundestaga Norbert Lamert je juče uputio oštre reči povodom nedavnog verbalnog napada turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana zbog usvojene Rezolucije o Jermeniji u nemačkom parlamentu. "Da jedan demokratski izabrani predsednik u 21. veku povezuje kritiku demokratski izabranih poslanika nemačkog Bundestaga sa sumnjom u njihovo tursko poreklo, nisam mislio da je moguće", rekao je Lamert, uz zdušnu podršku svih frakcija i praćen aplauzom kancelarke Angele Merkel.

Tanjug/AP
Brani poslanike: Norbert Lamert

- Optužbe da su članovi parlamenta glasnogovornici terorista - odbijam u svakoj formi - odreagovao je ovaj demohrišćanin na prozivku Erdogana da su nemački poslanici "produžena ruka zabranjene kurdske partije PKK".

Turski ministar: Ugroženi odnosi

Prijateljski odnosi Nemačke i Turske ugroženi su izglasavanjem u nemačkom parlamentu rezolucije po kojoj je turski zločin nad Jermenima 1915. godine genocid, izjavio je ministar ekonomije Turske Nihat Zeibekci, dodajući da reakcija treba da bude "iz iste oblasti u kojoj je nemačka rezolucija", sugerišući tako da je verovatnije da će Ankara sprovesti političke, a ne ekonomske mere.

"Pretnje i uvrede pune mržnje se, nažalost, promovišu kroz izjave visokih turskih političara", dodao je Lamert.

Rezolucija o Jermeniji, koja je u Bundestagu usvojena gotovo jednoglasno pre nedelju dana, izazvala je žestoke reakcije u Turskoj jer naziva genocidom masakr koji su vojnici Osmanlijskog carstva u Prvom svetskom ratu počinili ubivši 1,5 milion Jermena.

- Prihvatamo svaku kritiku i lične napade i polemike. Ali svako ko pokuša da pretnjama vrši pritisak na pojedine poslanike treba da zna - on napada ceo parlament - kazao je Lamert.
On je najavio da će u skladu s tim, odgovoriti na sve načine predviđene zakonom. "Poslanici kojima je prećeno zbog njihovih političkih aktivnosti ili su pod pritiskom - uživaju solidarnost celog parlamenta", poručio je predsednik Bundestaga.

Šef države: Imate nečistu krv

Turski predsednik Erdogan optužio je nemačke poslanike turskog porekla da imaju "nečistu krv", pošto su podržali rezoluciju o genocidu. To se odnosi na 11 poslanika, predvođenih potpredsednikom Zelenih, Džemom Ezdemirom. Erdogan je dodao da takvi ljudi uključuju teroriste i njihove pristalice, misleći na Radničku partiju Kurdistana. "A ponekad su to članovi parlamenta u Nemačkoj koji optužuju sopstvenu zemlju za genocid", naglasio je Erdogan i objasnio da se u turskoj kulturi "nečista krv" odnosi na karakter.

 

 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.06.2016. 19:59
ovaj poturica nekom da kaže da ima nečistu krv?! roditelji su mu bili židovsko pravoslavni gruzijci koji su se poturčili.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online