Četvrtak 09.06.2016.
19:24
B. Božin - Vesti

Lamert napao Erdogana

Tanjug/AP
Brani poslanike: Norbert Lamert

- Optužbe da su članovi parlamenta glasnogovornici terorista - odbijam u svakoj formi - odreagovao je ovaj demohrišćanin na prozivku Erdogana da su nemački poslanici "produžena ruka zabranjene kurdske partije PKK".

Turski ministar: Ugroženi odnosi

Prijateljski odnosi Nemačke i Turske ugroženi su izglasavanjem u nemačkom parlamentu rezolucije po kojoj je turski zločin nad Jermenima 1915. godine genocid, izjavio je ministar ekonomije Turske Nihat Zeibekci, dodajući da reakcija treba da bude "iz iste oblasti u kojoj je nemačka rezolucija", sugerišući tako da je verovatnije da će Ankara sprovesti političke, a ne ekonomske mere.

"Pretnje i uvrede pune mržnje se, nažalost, promovišu kroz izjave visokih turskih političara", dodao je Lamert.

Rezolucija o Jermeniji, koja je u Bundestagu usvojena gotovo jednoglasno pre nedelju dana, izazvala je žestoke reakcije u Turskoj jer naziva genocidom masakr koji su vojnici Osmanlijskog carstva u Prvom svetskom ratu počinili ubivši 1,5 milion Jermena.

- Prihvatamo svaku kritiku i lične napade i polemike. Ali svako ko pokuša da pretnjama vrši pritisak na pojedine poslanike treba da zna - on napada ceo parlament - kazao je Lamert.
On je najavio da će u skladu s tim, odgovoriti na sve načine predviđene zakonom. "Poslanici kojima je prećeno zbog njihovih političkih aktivnosti ili su pod pritiskom - uživaju solidarnost celog parlamenta", poručio je predsednik Bundestaga.

Šef države: Imate nečistu krv

Turski predsednik Erdogan optužio je nemačke poslanike turskog porekla da imaju "nečistu krv", pošto su podržali rezoluciju o genocidu. To se odnosi na 11 poslanika, predvođenih potpredsednikom Zelenih, Džemom Ezdemirom. Erdogan je dodao da takvi ljudi uključuju teroriste i njihove pristalice, misleći na Radničku partiju Kurdistana. "A ponekad su to članovi parlamenta u Nemačkoj koji optužuju sopstvenu zemlju za genocid", naglasio je Erdogan i objasnio da se u turskoj kulturi "nečista krv" odnosi na karakter.

 

 
2024 © - Vesti online