Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 09.06.2016.
08:58
Vestionline A

"Islamska država planira nuklearni napad u srcu Evrope"

Pretnja od upotrebe nuklearnog oružja od strane terorista nikada nije bila jača od perioda Hladnog rata s obzirom na to da Islamska država aktivno nabavlja oružje za masovno uništenje, smatraju stručnjaci.

Tanjug/AP
Evropa u strahu od džihadista

- ID je već izvela brojne napade hemijskim oružjem u Sirji, a znamo da želi da izvede i nuklearni napad u srcu Evrope. Ovo, u kombinaciji sa niskim nivoom bezbednosti i mnoštvom nuklearnih istraživačkih centara u bivšem Sovjetskom Savezu, samo znači da je opasnost od napada "prljavom bombom" na zapadni kapital veoma velika - kaže Moše Kantor, predsednik Međunarodnog luksemburškog foruma.

Upozorenje iz ove organizacije, čiji su članovi bivši ministri i visoki zvaničnici sa Zapada i iz Rusije, dolazi usred bojazni da će džihadisti pokušati da izvrše napade tokom predstojećeg Evropskog prvenstva u fudbalu koje se održava u Francuskoj.

Ipak, stručnjaci ne navode da će teroristi koristiti nuklearno oružje tokom prvenstva, ali Kantro ističe da je islamska teroristička ćelija koja je pre dva meseca izvela teroristički napad u Briselu pratila radnike i obezbeđenje u belgijskom nuklearnom objektu.

- Teroristi ne moraju da koriste "prljave bombe". Ne govorimo samo o ukradenom materijalu, čak i korišćenje konvencionalnog eksploziva iz nuklearnih elektrana imalo bi katastrofalne posledice - dodao je on.

"Prljave bombe"

Bivši sekretar britanske odbrane Des Braun, član foruma, rekao je da je opasnost od terorizma veoma značajno i kompleksno pitanje koje iziskuje jedinstven međunarodni odgovor.

- Ne bi trebalo da bude iznenađenje ako bi teroristi pokušali da iskoriste nuklearni materijal, a znamo da su u potrazi za istim. Prema nekim izveštajima, ID je u svojim rukama imala uranijum kada osvojila Mosul - rekao je on.

- Nije tako teško napraviti "prljavu bombu". Njome se ne može ubiti mnogo ljudi, ali bi uticaj na životnu sredinu, infrastrukturu i psihu ljudi bio veoma poražavajući. Pored toga, mogli bi da uđu u sajber rat gde bi im mete bili nuklearni objekti - dodao je Braun.

Nedavno je održana i konferencija o nuklearnom naoružanju u Vašingtonu na kojoj je rečeno da terorističke organizacije pokušavaju da dođu do nuklearnog materijala.

- Oko 2.000 tona visoko obogaćenog uranijuma i odvojenog plutonijuma, koji se koristi u međinarodne civilne i vojne svrhe u slučaju krađe moglo bi biti pretvoreno u bombu - saopšteno je iz Bele kuće.

POVEZANE VESTI

Subota 11.06.2016. 18:27
А да ви Европо, њима баците нуклеарну бомбу прије тога и да у Европи коначно отворите сабирне центре и почнете одвајати жито од кукоља....?!
Subota 11.06.2016. 18:25
А како не спремају напад на Америку...? И како се нико не запита одакле тим примитивцима нуклеарно оружје...а???
Subota 11.06.2016. 18:33
Бивши секретар британске одбране Дес Браун, члан форума, рекао је да је опасност од тероризма веома значајно и комплексно питање које изискује јединствен међународни одговор. „Не би требало да буде изненађење ако би терористи покушали да искористе нуклеарни мат-еријал, а знамо да су у потрази за истим. Према неким извештајима, ИД је у својим рукама имала уранијум када освојила Мосул“, рекао је он. „Није тако тешко направити „прљаву бомбу“. Њоме се не може уб-ити много људи, али би утицај на животну средину, инфраструктуру и психу људи био веома поражавајући. Поред тога, могли би да уђу у сајбер рат где би им мете били нуклеарни објекти“, додао је Браун. Недавно је одржана и конференција о нуклеарном наоружању у Вашингтону на којој је речено да терористичке организације покушавају да дођу до нуклеарног мате-ријала. „Око 2.000 тона високо обогаћеног уранијума и одвојеног плутонијума, који се користи у међународне цивилне и војне сврхе у случају крађе могло би бити претворено у бомбу „, саопштено је из Беле куће......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online