Četvrtak 09.06.2016.
08:58
Vestionline

"Islamska država planira nuklearni napad u srcu Evrope"

Tanjug/AP
Evropa u strahu od džihadista

- ID je već izvela brojne napade hemijskim oružjem u Sirji, a znamo da želi da izvede i nuklearni napad u srcu Evrope. Ovo, u kombinaciji sa niskim nivoom bezbednosti i mnoštvom nuklearnih istraživačkih centara u bivšem Sovjetskom Savezu, samo znači da je opasnost od napada "prljavom bombom" na zapadni kapital veoma velika - kaže Moše Kantor, predsednik Međunarodnog luksemburškog foruma.

Upozorenje iz ove organizacije, čiji su članovi bivši ministri i visoki zvaničnici sa Zapada i iz Rusije, dolazi usred bojazni da će džihadisti pokušati da izvrše napade tokom predstojećeg Evropskog prvenstva u fudbalu koje se održava u Francuskoj.

Ipak, stručnjaci ne navode da će teroristi koristiti nuklearno oružje tokom prvenstva, ali Kantro ističe da je islamska teroristička ćelija koja je pre dva meseca izvela teroristički napad u Briselu pratila radnike i obezbeđenje u belgijskom nuklearnom objektu.

- Teroristi ne moraju da koriste "prljave bombe". Ne govorimo samo o ukradenom materijalu, čak i korišćenje konvencionalnog eksploziva iz nuklearnih elektrana imalo bi katastrofalne posledice - dodao je on.

"Prljave bombe"

Bivši sekretar britanske odbrane Des Braun, član foruma, rekao je da je opasnost od terorizma veoma značajno i kompleksno pitanje koje iziskuje jedinstven međunarodni odgovor.

- Ne bi trebalo da bude iznenađenje ako bi teroristi pokušali da iskoriste nuklearni materijal, a znamo da su u potrazi za istim. Prema nekim izveštajima, ID je u svojim rukama imala uranijum kada osvojila Mosul - rekao je on.

- Nije tako teško napraviti "prljavu bombu". Njome se ne može ubiti mnogo ljudi, ali bi uticaj na životnu sredinu, infrastrukturu i psihu ljudi bio veoma poražavajući. Pored toga, mogli bi da uđu u sajber rat gde bi im mete bili nuklearni objekti - dodao je Braun.

Nedavno je održana i konferencija o nuklearnom naoružanju u Vašingtonu na kojoj je rečeno da terorističke organizacije pokušavaju da dođu do nuklearnog materijala.

- Oko 2.000 tona visoko obogaćenog uranijuma i odvojenog plutonijuma, koji se koristi u međinarodne civilne i vojne svrhe u slučaju krađe moglo bi biti pretvoreno u bombu - saopšteno je iz Bele kuće.

2024 © - Vesti online