Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 06.06.2016.
20:26
I. Kozarski - Vesti A

Sudnji dani Islamske države

Islamska država povlači se na svim frontovima na kojima su je napali Kurdi, sirijska armija i Iračani.

Reuters

Alepo opustošen

Istovremene ofanzive sprečile su džihadiste da prebacuju snage s ratišta na ratište i oni posle nekoliko dana još nijednom nisu uspeli da napadnu ili samo ugroze komunikacije kojima se snabdevaju trupe sirijske armije prilikom napredovanja u dubokim i uskim klinovima kroz pustinju. Izveštači s terena prenose procene vojnih izvora da su snage Islamske države izgubile inicijativu i da su skovane na linijama na kojima se brane.

Na severu Sirije Kurdi su već ostavili daleko za sobom Eufrat i u nekoliko pravaca napadaju grad Menbidž, preko kog Islamska država prodaje naftu Turcima u zamenu za oružje i prolazak fanatika koji se tuda slivaju iz celog sveta. Poslednji izveštaji govore da je Menbudž već obuhvaćen sa tri strane i da su kurdske snage na jedan do sedam kilometara od grada.

Klanica kod Alepa

Južno od Alepa sirijska armija dobila je pojačanja i prešla u kontraofanzivu. Sirijci su već povratili jedno selo i nekoliko položaja koje su poslednjih dana zauzeli islamisti Al Kaide i njihovi saveznici iz Ahrar aš šama (20.000 terorista koje podržavaju SAD). Oni su s pojačanjima iz Turske pokušali da ofanzivom nateraju sirijsku armiju da prebacuje snage ka Alepu i tako izostane iz trke ka Eufratu, Raki i naftnim poljima. Ispostavilo se da je sirijska komanda predvidela rezerve i za tu mogućnost. Ogromnu pomoć ukazuje im rusko vazduhoplovstvo, čiji avioni ravnaju sve pod sobom.

Time je već narušeno radio-vezom presretnuto naređenje džihadista za bitku koje je predviđalo koncentrisanje snaga po selima u krugu od deset kilometara oko Menbidža.
Međutim, njima je za izlazak iz grada ostavljen zapadni pravac, jer Kurdi ne žele da se upuste u ulične borbe. Oni se nadaju da će islamisti da odu iz mišolovke u Menbidžu i da će potom da ih rasteraju po manjim pustinjskim mestima i tu unište.

Koliko je kurdsko napredovanje iznenađujuće brzo govori i činjenica da su severno od Menbidža zauzeli Aun Dadat i most u tom mestu kojeg su Amerikanci srušili bombardovanjem pre nekoliko dana kako bi im olakšali posao i sprečili prebacivanje terorista iz grada Džarabus na turskoj granici.

Sirijska armija južno napreduje u susret Kurdima i po desetak kilometara dnevno kroz pustinju i vojnike već hvata pomalo preterana euforija. Situacija na terenu menja se brže nego što stižu izveštaji, ali izvesno je da su Sirijci dvadesetak kilometara nadomak raskrsnice od koje se račvaju putevi ka velikim gradovima na Eufratu Tabka i Raka (sirijska prestonica Islamske države).

Sirijska armija mora da zauzme nekoliko sela bočno od puta pre nego što se upusti u borbu za raskrsnicu i rafineriju Sfajeh, smeštenu usred najvećih i najgušćih naftnih polja u zemlji.

U centralnoj Siriji armija koja je izašla iz Palmire raširila je front prema gasnim poljima Arak i savladala uporišta Islamske države u prilaznim objektima. Borbe su se u ponedeljak ujutro vodile oko benzinske stanice na četiri kilometra od Araka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online