Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 03.06.2016.
19:24
N. Jokić - Vesti A

Pariz kao Venecija!

Reke nastavljaju da se izlivaju u departmanima oko Pariza, poplava se približava prestonici, štrajkovi železničara se nastavljaju, a zbog novog zakona o radu, obustavom rada zapretili su i sindikati civilne avijacije. Sve to preti da Francusku gurne u doslovni haos uoči početka Evropskog fudbalskog prvenstva za nedelju dana.

Tanjug/AP
Voda caruje: Poplave u široj okolini Pariza

Nivo reka zapadno, istočno i severno od Pariza nastavio je juče da raste, a Sena je u Parizu nadolazila brzinom od 4 cm na čas, prešavši popodne kritični nivo od 6 metara. Vlada je najavila proglašavanje prirodne vremenske nepogode, što će omogućiti brže nadoknađivanje štete za 20.000 evakuisanih u departmanima oko Pariza.

Niko ne veruje da će se ponoviti istorijska katastrofa iz 1910. godine kada je Sena prešla osam i po metara i pretvorila Pariz u Veneciju, ali su gradske vlasti ipak preduzele niz preventivnih mera kao obaranje natrulog drveća u parkovima i evakuaciju predmeta iz podruma.

Možda i generalni štrajk

Sindikati nastavljaju rovovski rat sa vladom primenjujući strategiju međusobnog iscrpljivanja čije su glavne žrtve obični građani koji putuju na posao prigradskim vozovima. Sindikati prete generalnim štrajkom 14. juna - dan uoči debate u Parlamentu o novom Zakonu o radu.

Plovidba brodova je zabranjena, obustavljene su linije metroa B i C, zatvorena je stanica metroa Sen Mišel uz samu Senu u istorijskom centru Pariza, u Latinskom kvartu. Muzeji u blizini Sene Ke dorsej i Luvr zatvoreni su kako bi mogla da se izvrši evakuacija 250.000 umetničkih dela iz podzemnih magacina na više spratove. Bili su blokirani auto-putevi A10 i A4.

Uzvodno na Seni nalazi se više akumulacionih jezera čija je uloga da sakupljaju vodu i rasterećuju korito reke - međutim - sva su ta jezera sada skoro prepunjena. Poplave i evakuacija caruju i u departmanima južno od Pariza, a turistima je onemogućen obilazak poznatog zamka Šambor koji je osvanuo pod vodom.

Poplave su bacile u senku štrajkove koji se nastavljaju u francuskom železničkom saobraćaju. Sindikati su od juče očigledno podeljeni: od ukupno pet najvećih sindikata, tri su odustala od protesta. Više od polovine vozova u prigradskom i međugradskom saobraćaju ipak nije saobraćalo, a slično će biti i danas.

 

POVEZANE VESTI

Sreda 08.06.2016. 22:04
Ха......да ово Руси нису мало пореметили координаре ХААРП-а....?! Ма 100%......
Sreda 08.06.2016. 22:04
Ха......да ово Руси нису мало пореметили координаре ХААРП-а....?! Ма 100%......
Sreda 08.06.2016. 22:04
Ха......да ово Руси нису мало пореметили координаре ХААРП-а....?! Ма 100%......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online