Petak 03.06.2016.
19:24
N. Jokić - Vesti

Pariz kao Venecija!

Tanjug/AP
Voda caruje: Poplave u široj okolini Pariza

Nivo reka zapadno, istočno i severno od Pariza nastavio je juče da raste, a Sena je u Parizu nadolazila brzinom od 4 cm na čas, prešavši popodne kritični nivo od 6 metara. Vlada je najavila proglašavanje prirodne vremenske nepogode, što će omogućiti brže nadoknađivanje štete za 20.000 evakuisanih u departmanima oko Pariza.

Niko ne veruje da će se ponoviti istorijska katastrofa iz 1910. godine kada je Sena prešla osam i po metara i pretvorila Pariz u Veneciju, ali su gradske vlasti ipak preduzele niz preventivnih mera kao obaranje natrulog drveća u parkovima i evakuaciju predmeta iz podruma.

Možda i generalni štrajk

Sindikati nastavljaju rovovski rat sa vladom primenjujući strategiju međusobnog iscrpljivanja čije su glavne žrtve obični građani koji putuju na posao prigradskim vozovima. Sindikati prete generalnim štrajkom 14. juna - dan uoči debate u Parlamentu o novom Zakonu o radu.

Plovidba brodova je zabranjena, obustavljene su linije metroa B i C, zatvorena je stanica metroa Sen Mišel uz samu Senu u istorijskom centru Pariza, u Latinskom kvartu. Muzeji u blizini Sene Ke dorsej i Luvr zatvoreni su kako bi mogla da se izvrši evakuacija 250.000 umetničkih dela iz podzemnih magacina na više spratove. Bili su blokirani auto-putevi A10 i A4.

Uzvodno na Seni nalazi se više akumulacionih jezera čija je uloga da sakupljaju vodu i rasterećuju korito reke - međutim - sva su ta jezera sada skoro prepunjena. Poplave i evakuacija caruju i u departmanima južno od Pariza, a turistima je onemogućen obilazak poznatog zamka Šambor koji je osvanuo pod vodom.

Poplave su bacile u senku štrajkove koji se nastavljaju u francuskom železničkom saobraćaju. Sindikati su od juče očigledno podeljeni: od ukupno pet najvećih sindikata, tri su odustala od protesta. Više od polovine vozova u prigradskom i međugradskom saobraćaju ipak nije saobraćalo, a slično će biti i danas.

 

2024 © - Vesti online