Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 01.06.2016.
21:13
B. Božin - Vesti A

Bilderberg grupa stiže u Drezden

Konferencija Bilderberg grupe, za mnoge nezvanične svetske vlade, održaće se od 9. do 12. juna u Drezdenu, a još uvek se ne zna šta su ciljevi ovog sastanka. Samo mesto održavanja ukazuje na mogućnost da će ovaj put centralna tačka dnevnog reda biti Nemačka, pre svega njena niska izdvajanja za pitanja naoružanja, u odnosu na državni budžet.

Tanjug/AP
Počasni bataljon Bundesvera: Dočekali Obamu sa prastarim karabinima

Pretpostavlja se da će na skupu biti razmotreno i pitanje uloge nemačke vojske u akcijama NATO-a na istoku Evrope.

Posmatračima je neobično i to što se konferencija održava u Evropi, a ne u Americi, iako ovoj zemlji za par meseci predstoje predsednički izbori.

Izvori same Bilderberg grupe su, po običaju, tajnoviti i veoma škrti na rečima i ne žele da kažu ništa o planiranom toku i temama sastanka, pa ostaju samo spekulacije o svemu tome.

Za učesnike sastanka se kaže kako mogu da koriste informacije koje čuju u diskusijama, ali ne smeju da navode ime izvora, kao ni imena ostalih prisutnih. "Ne postoji detaljni raspored, nije predviđeno ni objavljivanje nikakve rezolucije, a pri tome nema glasanja i neće biti nikakvih zvaničnih izjava", kaže se lakonski u ovoj najavi.

Bez liste učesnika

Na internet stranici Bilderberg grupe se predstojeći skup najavljuje jednom jedinom rečenicom, a što se tiče učesnika (što bi za javnost bilo posebno zanimljivo), kažu samo da "oni nisu vezani obavezama svoje funkcije i učestvuju kao privatne osobe".

Smatra se, ipak, da će pre svega biti reči o situaciji na granici sa Rusijom i nameri NATO-a da granice osigura sa četiri bataljona od po 1.000 vojnika stacioniranim u Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Poljskoj. Za sada postoje samo tri bataljona - američki, britanski i nemački, a treba organizovati još jedan - ali i platiti ga, a mnoge članice zapadne vojne alijanse nemaju baš mnogo volje za to.

Nemačka ministarka odbrane Ursula fon den Lajen već izvesno vreme najavljuje proširenje Bundesvera i povećanje budžeta za vojsku, ali izgleda da od toga neće biti ništa. Tako list "Bild" piše da se odustalo od narudžbe novih tenkova leopard - 2 i taktičkog sistema vazdušne odbrane TLVS, jer para za njih nema.

To je donekle paradoksalna situacija, piše nemački portal Kop-onlajn, jer je u martu najavljeno da država planira da izdatke za vojsku poveća sa 34,3 na 39,2 milijarde evra i investira u Bundesver do 130 milijardi evra u periodu do 2030. godine, a sve zbog, kako se navodi, "novonastalih pretnji", kao i to da postoji potreba da se broj vojnika poveća za 14.000, uz novih 4.000 civilnih rezervista.

Zato mnogi smatraju da je jedan od ciljeva konferencije u Drezdenu da se ministarka Fon der Lajen, koja je učesnik tog skupa, podvrgne pritisku da izdvoji više novca za vojsku, ali nema sumnje da će tamo biti donete odluke koje će u velikoj meri uticati na Nemačku.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online