Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 29.05.2016.
10:11
Tanjug, Vestionline A

Zašto Rusija formira "Junarmiju" - vojsku mladih?

"Glavni zadatak pokreta mladih vojnika u Rusiji - Junarmije jeste da se vaspitavaju zdravi, patriotski nastrojeni građani", kaže ministar odbrane Sergej Šojgu.

Reuters
Junarmija: Deca sa puškama

- To što danas počinje jeste, prema našem mišljenju, odavno potreban i veoma važan pokret za našu zemlju - pokret mladih pripadnika armije - rekao je Šojgu.

Kako kaže, u Rusiji ima više od 5.000 patriotskih organizacija, onih koje vole istoriju i žele njome da se bave, onih koji veruju da zemlja ima veliku budućnost, onih koji veruju u omladinu, u đake, u nove generacije 

Prema njegovim rečima, cilj pokreta jeste da svaki mladi vojnik čvrsto veruje u svoju otadžbinu, da voli svoju domovinu, da poznaje svoju istoriju, da se ponosi podvizima očeva i dedova i da razume čemu treba stremiti, prenosi Sputnjik. 

Šojgu je dodao da će stotine centara za pripremu kadeta biti osnovane širom zemlje.

Ministar je istakao da će kadeti učestvovati u svim mogućim olimpijadama, takmičenjima i konkursima. 

Slet, u kojem pored kadeta učestvuju i predstavnici rukovodstva Ministarstva odbrane, Saveta Federacije, Drravne dume Rusije, Ruskog pokreta đaka i drugih društvenih organizacija (oko 500 delegata iz 85 regiona), održava se u Kongresno-izložbenom centru “Patriot” u Moskvi. 

Ministarstvo odbrane Rusije odlučilo je da oživi praksu iz sovjetske ere i pokrene pokret mladih vojnika “Junarmiju" u okviru kojeg će školarci učiti da sklapaju puške, prolaze vojne obuke, izučavaju vojnu strategiju i istoriju, da se uče disciplini, odgovornosti i moralnim vrednostima, da razvijaju patriotski duh i jačaju nacionalno jedinstvo. 

Pilot projekat “Junarmija" startovao je u nedelju, 22.maja, u Jaroslavskoj oblasti, ali će u punom obimu projekat početi 1. septembra. 

Za mlade “vojnike" će biti sašivena i uniforma u zavisnosti od toga u kojem rodu vojske služe - pešadiji, mornarici, avijaciji, desantnim jedinicama… 

Ideja je, kako su naveli u Ministarstvu odbrane, povezana sa povećanjem broja vojno-patriotskih udruženja u zemlji, a ima za cilj da sistematizuje patriotske pokrete, kao i da odvoji decu od ulice i svega onog negativnog što ulica nosi. 

Ideju o stvaranju „Junarmije" podržao je i ruski predsednik Vladimir Putin. 

“Vojne aktivnosti" će biti odvojene od školskih, a stupanje u “Junarmiju" biće dobrovoljno.

POVEZANE VESTI

Nedelja 29.05.2016. 14:10
Pa neće valjda formirati vojsku penzionera.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online