Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 17.05.2016.
21:29
N. Jokić - Vesti A

Felerični delovi u nuklearkama

Francuska agencija za nuklearnu bezbednost utvrdila je da fabrika u mestu Krezo, koja proizvodi delove i postrojenja za nuklearne centrale, već 50 godina uz falsifikovanu dokumentaciju atomskim centralama isporučuje felerične elemente koji ne odgovaraju postojećim normama bezbednosti. Zabrinuti nisu samo Francuzi već i Belgijanci jer su i njihove centrale u mestima Doel i Tihange kupovale delove iz ove fabrike.

Reuters
Rasplet: Francuski ministar Makron u fabrici Areva

Posle objavljivanja vesti o tome da su iz fabrike u Krezou u prodaju sistematski išli delovi sa "manjim" proizvodnim greškama, francuska Elektrodistribucija (EDF) uputila je ekipu inženjera u ovu fabriku.

"Od 400 spornih slučajeva u javnom sektoru - 66 se odnosi na nuklearni park", izjavio je Olivie Lamar zadužen za nuklearke u EDF, čiji se konačni izveštaj očekuje uskoro.

Skupa struja

Rezultat svih ovih afera je da su dovele do povećanja cene struje u Francuskoj, koja će ubuduće biti sve skuplja, mada su zagovornici nuklearki sedamdesetih godina XX veka čak obećavali Francuzima - besplatnu struju.

Vlasnik fabrike u Krezou je Areva, francuska nuklearna agencija koja je u vreme predsednika desnog centra Nikole Sarkozija privatizovana za više od polovine vlasništva. Areva je pred bankrotom zbog enormnih dugova koji dostižu više milijardi.

Sarkozijev projekat nukelarki "treće generacije" doživeo je fijasko jer izgradnja francuskog nuklearnog čuda nikako da se završi u Finskoj, a radovi kasne više od 9 godina. Slično je u Flamavilu, na severu Francuske, gde je agencija za nuklearnu bezbednost već u više navrata odbila da da zeleno svetlo za glavno nuklearno "korito" u kome treba da se nalazi nuklearno gorivo.

Razlog: loš kvalitet "korita" čiji čelični sastav ne zadovoljava kriterijume bezbednosti i u slučaju instaliranja - predstavljao bi opasnost ne samo po neposrednu okolinu, već i po celu Evropu. Osim toga, materijal od koga je izrađen poklopac, takođe nije dovoljno kvalitetan.
Umesto predviđenih 3,3 milijarde, ukupna cena nuklearke "treće generacije" u Francuskoj iznosiće više od 10 milijardi evra!

Da sve bude još gore - sada se javljaju i Kinezi koji imaju dva reaktora francuske proizvodnje, a belgijski Grinpis tražio je da se javnost obavesti o postojećim rizicima.

Nuklearna industrija u Francuskoj uvek je bila prekrivena velom tajnosti, a sve u ime bezbednosti. Iza toga krili su se interesi privatnih vlasnika koji su zapošljavali jeftinu i nestručnu radnu snagu, ali i brojni prikrivani incidenti i ispuštanja radioaktivnosti u okolinu.

Kupila prazan rudnik

Novi skandal: javni tužilac je objavio da je otvorio istragu protiv An Lovergon, bivše direktorke Areve, koja je odlučila da od kanadske firme kupi rudnike uranijuma u Nigeriji za 1,7 milijardi evra, da bi se potom ispostavilo da su tamo rezerve uranijuma veoma male. U posredništvo oko ovog posla bio je uključen i njen muž.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online