Utorak 17.05.2016.
21:29
N. Jokić - Vesti

Felerični delovi u nuklearkama

Reuters
Rasplet: Francuski ministar Makron u fabrici Areva

Posle objavljivanja vesti o tome da su iz fabrike u Krezou u prodaju sistematski išli delovi sa "manjim" proizvodnim greškama, francuska Elektrodistribucija (EDF) uputila je ekipu inženjera u ovu fabriku.

"Od 400 spornih slučajeva u javnom sektoru - 66 se odnosi na nuklearni park", izjavio je Olivie Lamar zadužen za nuklearke u EDF, čiji se konačni izveštaj očekuje uskoro.

Skupa struja

Rezultat svih ovih afera je da su dovele do povećanja cene struje u Francuskoj, koja će ubuduće biti sve skuplja, mada su zagovornici nuklearki sedamdesetih godina XX veka čak obećavali Francuzima - besplatnu struju.

Vlasnik fabrike u Krezou je Areva, francuska nuklearna agencija koja je u vreme predsednika desnog centra Nikole Sarkozija privatizovana za više od polovine vlasništva. Areva je pred bankrotom zbog enormnih dugova koji dostižu više milijardi.

Sarkozijev projekat nukelarki "treće generacije" doživeo je fijasko jer izgradnja francuskog nuklearnog čuda nikako da se završi u Finskoj, a radovi kasne više od 9 godina. Slično je u Flamavilu, na severu Francuske, gde je agencija za nuklearnu bezbednost već u više navrata odbila da da zeleno svetlo za glavno nuklearno "korito" u kome treba da se nalazi nuklearno gorivo.

Razlog: loš kvalitet "korita" čiji čelični sastav ne zadovoljava kriterijume bezbednosti i u slučaju instaliranja - predstavljao bi opasnost ne samo po neposrednu okolinu, već i po celu Evropu. Osim toga, materijal od koga je izrađen poklopac, takođe nije dovoljno kvalitetan.
Umesto predviđenih 3,3 milijarde, ukupna cena nuklearke "treće generacije" u Francuskoj iznosiće više od 10 milijardi evra!

Da sve bude još gore - sada se javljaju i Kinezi koji imaju dva reaktora francuske proizvodnje, a belgijski Grinpis tražio je da se javnost obavesti o postojećim rizicima.

Nuklearna industrija u Francuskoj uvek je bila prekrivena velom tajnosti, a sve u ime bezbednosti. Iza toga krili su se interesi privatnih vlasnika koji su zapošljavali jeftinu i nestručnu radnu snagu, ali i brojni prikrivani incidenti i ispuštanja radioaktivnosti u okolinu.

Kupila prazan rudnik

Novi skandal: javni tužilac je objavio da je otvorio istragu protiv An Lovergon, bivše direktorke Areve, koja je odlučila da od kanadske firme kupi rudnike uranijuma u Nigeriji za 1,7 milijardi evra, da bi se potom ispostavilo da su tamo rezerve uranijuma veoma male. U posredništvo oko ovog posla bio je uključen i njen muž.

 

2024 © - Vesti online