Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 16.05.2016.
08:30
Vestionline A

"Amerika više ne vlada svetom"

"Suočene sa izazovima sa svih strana, Sjedinjene Američke Države gube vodeću poziciju na međunarodnoj sceni" piše američki filozof i istoričar Noam Čomski u eseju objavljenom na sajtu "Tom Dispeč".

pixabay.com
SAD se sve teže suočavaju sa izazovima

Prema rečima Naoma Čomskog, pitanje ko vlada svetom odmah izaziva nekoliko razloga za zabrinutost SAD - od hladnog rata do borbe protiv međunarodnog terorizma.

On se poziva na teoriju koju je objavio glavni komentator za međunarodne odnose lista "Fajnenšel tajms" Gideon Rahman, koji je pisao da je nakon hladnog rata moć oružanih snaga postala ključna za međunarodnu politiku SAD.

To je posebno aktuelno u tri regiona - u istočnoj Aziji, gde se američka Ratna mornarica odnosi prema Južnom kineskom moru kao prema "američkom jezeru", u Evropi, gde je na snazi NATO, i na Bliskom istoku.

SAD stavljene pred izazov

U svakom od ovih regiona "poredak bezbednosti“ koji su postavile SAD stavljen je pred izazov, pa je fundamentalno pitanje međunarodne politike, prema rečima Čomskog, sledeće: može li Vašington da prizna pravo drugih država na sopstvene zone uticaja?

Između ostalog, Čomski se osvrće na sukob Rusije i NATO-a koji sazreva u Istočnoj Evropi. Vašington smatra da je širenje vojne alijanse blagotvorno, dok Rusija ima sve osnove za zabrinutost ovim povodom, piše on.

Čomski se poziva na rad stručnjaka za Rusiju Ričarda Sakvija, koji je naveo da izvori sadašnje krize u odnosima Rusije i NATO-a sežu čak do raspada SSSR-a. On podseća da su tada postojale dve koncepcije ujedinjenja zemalja.

Jedna od njih je vezana za širenje Evrope, u centru koje je trebala da se nalazi Evropska unija, koja bi se pripajala evroatlantskoj zajednici.

Druga koncepcija je vezana za ujedinjenje zemalja u "veliku kontinentalnu Evropu“ koja bi se prostirala od Lisabona do Vladivostoka.

Na Zapadu koji je raspad SSSR-a i dalje urušavanje Rusije smatrao trijumfom, prema poslednjoj koncepciji odnosili su sa "ljubaznim prezirom“, smatrajući to samo izgovorom za preporod "velike Rusije“.

Umesto nje, Zapad se okrenuo prvoj i brzo počeo širenje NATO-a na istok početkom ′90-ih.

Putinova ljutnja širenjem NATO-a u komšiluku opravdana

Tokom dvehiljaditih druga koncepcija se ponovo pojavila na dnevnom redu, kako je Rusija napredovala. Na geopolitičko ujedinjenje "velike Evrope“ pozvao je lično Vladimir Putin, podsetio je Čomski.

Zapad je, međutim, i tada nastavio da širi NATO, proglasivši potpuno novu misiju koja je omogućila organizaciji da postane "globalna“.

Težnju vojne alijanse da u svoje redove uključi Ukrajinu i Gruziju ruski predsednik je shvatio kao direktnu pretnju po svoju državu i, prema rečima stručnjaka za međunarodne odnose Džona Miršmajera, Vašington bi trebalo da se odnosi prema Putinovoj logici sa razumevanjem.

Perspektivu stupanja Ukrajine i Gruzije u NATO Čomski je uporedio sa situacijom u kojoj bi Meksiko i Kanada razmatrali mogućnost pridruživanja Varšavskom paktu.

- Nije potrebno pitati kako bi Sjedinjene Države reagovale kada bi se zemlje Latinske Amerike pridružile Varšavskom paktu, kada bi i Meksiko i Kanada razmišljali o ovoj varijanti - piše on.

Prema njegovim rečima, čak i nagoveštaj ovakvog razvoja događaja CIA bi "maksimalno oštro“ prekinula.

Čomski navodi da Amerika ne mora pozitivno da ocenjuje Putinove motive da bi razumela njegovu logiku umesto što "sipa prokletstva“. Sa njegove tačke gledišta, to razumevanje je posebno važno jer su "ulozi previše visoki, bukvalno se radi o pitanju preživljavanja“.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 16.05.2016. 09:20
Има једна земља у којој Сунце никада НЕ ЗАЛАЗИ!!!
Ponedeljak 16.05.2016. 09:36
Noam Comski i Duci Simonovic "podruku" . Koliko se "cuje" glas Simonovica u Srbiji toliko Comskog u svetu (Americi) !!!
Ponedeljak 16.05.2016. 12:13
Noam Comski i Duci Simonovic "podruku" . Njihov glas NE VREDI ni po lule duvana , kakojednom u Americi tako drugom u Srbiji !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online