Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 15.05.2016.
09:47
Vestionline A

Obama šalje specijalce: Amerika vodi seriju tajnih ratova

Predsednik SAD Barak Obama pred kraj svog mandata sve više podstiče Specijalne snage SAD da izvedu što je više mogućže tzv. "malih ratova" širom Bliskog istoka, kako bi se što više naškodilo Islamskoj državi i Al Kaidi, prenosi "CNN".

Reuters
Američki specijalci u akcijama na svim delovima planete

U svojoj prvoj poseti tom regionu otkad je preuzeo mesto komandanta Specijalnih snaga, general Rejmond Tomas poručio je svim građanima ugroženih bliskoistočnih zemalja da su "SAD do sada imale mnogo promašaja i loših odluka u borbi protiv terorista". Upravo to je podstaklo Obamu da pošalje male, posebno obučene timove u područja koja se smatraju žarištem terorista.

- Pokušavamo da prepoznamo prilike u kojima će naši specijalci moći da pruže ono za šta su obučeni, i time povećaju svoju prisutnost na globalnom nivou, tako što će staviti teroristima do znanja da imaju koga da se plaše - poručio je general Tomas, piše "CNN".

"Mali ratovi" se vode od Afrike do Azije

Iako su mahom koncentrisane na Irak i Siriju, Specijalne snage imaće zadatke sprečavanja terorističkog širenja i u zemljama poput Somalije, Libije i Jemena.

U Somaliji oko 50 američkih specijalaca rapoređeno je na tajnim lokacijama na jugu Somalije, gde pružaju savete i logističku pomoć somalijskim, kenijskim i ugandskim vojnim snagama u borbi protiv terorista iz grupe Al-Šabab.

Amerika je poslala 300 vojnika u Kamerun. Većina njih zadužena je za održavanje i upravljanje dronovima koji pomažu lokalnoj vojci u borbi protiv terorista. Pored toga, SAD su osnovale bazu i u Nigeru, odakle pokušavaju da suzbiju uticaj Boko Harama i ID.

Pentagon je bio veoma škrt na rečima kada je postavljeno pitanje o Jemenu. "CNN" piše da je posle povlačenja trupa iz ove zemlje, Obama poslao "određen broj specijalaca" kako bi se borili protiv krila Al Kaide u toj zemlji. S druge strane, nije bilo ni reči o razornom bombardovanju Saudijaca (američkih saveznika), koji su mesecima bacali hiljade tona bombi dnevno na Jemen, i tom prilikom ubili veliki broj civila.

Pojedini američki zvaničnici otkrili su za "CNN" da "mali broj američkih specijala povremeno ide u Libiju, gde izvršavaju određene misije". Pentagon je dugo negirao da SAD ima svoje ljude u Libiji, ali je bio prinuđen da prizna prisustvo američkih vojnika u Libiji pre nekoliko meseci, kada su se njihove fotografije pojavile na internetu. U saopštenju za javnoste je trapavo obrazloženo da su "vojnici hteli da se vrate, ali su na zahtev lokalnih vlasti ipak ostali u Libiji da pomognu u borbi protiv ID".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online