Nedelja 15.05.2016.
09:47
Vestionline

Obama šalje specijalce: Amerika vodi seriju tajnih ratova

Reuters
Američki specijalci u akcijama na svim delovima planete

U svojoj prvoj poseti tom regionu otkad je preuzeo mesto komandanta Specijalnih snaga, general Rejmond Tomas poručio je svim građanima ugroženih bliskoistočnih zemalja da su "SAD do sada imale mnogo promašaja i loših odluka u borbi protiv terorista". Upravo to je podstaklo Obamu da pošalje male, posebno obučene timove u područja koja se smatraju žarištem terorista.

- Pokušavamo da prepoznamo prilike u kojima će naši specijalci moći da pruže ono za šta su obučeni, i time povećaju svoju prisutnost na globalnom nivou, tako što će staviti teroristima do znanja da imaju koga da se plaše - poručio je general Tomas, piše "CNN".

"Mali ratovi" se vode od Afrike do Azije

Iako su mahom koncentrisane na Irak i Siriju, Specijalne snage imaće zadatke sprečavanja terorističkog širenja i u zemljama poput Somalije, Libije i Jemena.

U Somaliji oko 50 američkih specijalaca rapoređeno je na tajnim lokacijama na jugu Somalije, gde pružaju savete i logističku pomoć somalijskim, kenijskim i ugandskim vojnim snagama u borbi protiv terorista iz grupe Al-Šabab.

Amerika je poslala 300 vojnika u Kamerun. Većina njih zadužena je za održavanje i upravljanje dronovima koji pomažu lokalnoj vojci u borbi protiv terorista. Pored toga, SAD su osnovale bazu i u Nigeru, odakle pokušavaju da suzbiju uticaj Boko Harama i ID.

Pentagon je bio veoma škrt na rečima kada je postavljeno pitanje o Jemenu. "CNN" piše da je posle povlačenja trupa iz ove zemlje, Obama poslao "određen broj specijalaca" kako bi se borili protiv krila Al Kaide u toj zemlji. S druge strane, nije bilo ni reči o razornom bombardovanju Saudijaca (američkih saveznika), koji su mesecima bacali hiljade tona bombi dnevno na Jemen, i tom prilikom ubili veliki broj civila.

Pojedini američki zvaničnici otkrili su za "CNN" da "mali broj američkih specijala povremeno ide u Libiju, gde izvršavaju određene misije". Pentagon je dugo negirao da SAD ima svoje ljude u Libiji, ali je bio prinuđen da prizna prisustvo američkih vojnika u Libiji pre nekoliko meseci, kada su se njihove fotografije pojavile na internetu. U saopštenju za javnoste je trapavo obrazloženo da su "vojnici hteli da se vrate, ali su na zahtev lokalnih vlasti ipak ostali u Libiji da pomognu u borbi protiv ID".

2024 © - Vesti online