Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 14.05.2016.
16:24 >> 16:28h
Vestionline A

"Pad Palmire bio bi veliko poniženje Moskve"

Palmira je posebna po tome što je veoma lako osvojiti je, ali i veoma teško odbraniti, priseća se ruski analitičar Maksim Jusin reči jednog zapadnog eksperta, stručnjaka za Siriju.

screenshot (Yutube)
Rusi ne smeju da dozvole da se džihadisti vrate u Palmiru

I današnja dešavanja potvrđuju te reči. U maju prošle godine Islamska država je bez muke zauzela Palmiru (i njen savremeni deo, grad Tadmor). Posle 10 meseci vojska Bašara al Asada uz pomoć Oružanih snaga Rusije proterala je teroriste iz Palmire.

Mnogi su to doživeli kao najefikasniju, simboličnu pobedu civilizovanog sveta nad džihadistima. Koncert simfonijskog orkestra Marijinskog teatra u antičkom amfiteatru, gde su još ne tako tako davno islamski fanatici odsecali glave zarobljenicima, imao je zadatak da istakne upravo tu pobedu.

Međutim, samo nekoliko dana kasnije situacija na frontu se menja i teroristi su sve bliže gradu, prilaze mu sa svih strana. Zašto je Palmira tako posebna, pita se Maksim Jusin.

- To je faktički oaza usred pustinje, koju je veoma lako ostaviti bez komunikacija, a da bi se odbranila potrebne su velike snage. Takve snage Bašar al Asad sada nema. I neće moći da je odbrani. Kako stoje stvari, Palmiru će opet, kao pre godinu dana, ostaviti teroristima na milost i nemilost - smatra Jusin.

- A za Moskvu će to biti prava katastrofa. I ne sa vojne tačke gledišta jer se sudbina sirijskog konflikta ne rašava u Palmiri. Ali sa tačke gledišta politike, psihologije, propagande to je poraz Rusije. Jer posle koncerta u Palmiri to više nije tuđ grad. To nije tuđ rat. Previše je uloženo u Palmiru, previše je sa njom povezano. I avijacija koja je pomogla da se osvoji, i specijalne jedinice koje su pomagale sirijskoj vojsci, i ruski oficir Aleksandar Prohorenko, koji je žrtvovao svoj život za Palmiru - analizira Jusina, a prenose ruski portali.

- Ako Moskva ne bude mogla da spreči da ona ponovo padne u ruke terorista, ako se džihadisti sa crnim zastavama vrate da ponovo odrubljuju glave pred kamerama, i u arapskom i u čitavom svetu to će biti poraz Rusije, njeno poniženje. Mislim da to shvataju u Kremlju, u ministarstvu odbrane. Odbrana Palmire je sada glavni zadatak Moskve - zaključuje Jusin. 

POVEZANE VESTI

Subota 14.05.2016. 23:41
Sta su Rusi osvojili ??? Pustinju !!! Pa tamo nikoga bilo nije !?
Nedelja 15.05.2016. 00:25
"Palmira je posebna po tome što je veoma lako osvojiti je, ali i veoma teško odbraniti, priseća se ruski analitičar Maksim Jusin reči jednog zapadnog eksperta, stručnjaka za Siriju." ... ztato i jesu Rusi mesecima "trubili" "na sva zvona" osvojismo Palmiru , a 80% teritorije (osim Asadistickog Damaskog pasaluka) kontrolise ISIS .... Na organizovanom koncertu(Rusija) u Palmiri svirao se Bah , Mocart , Betoven .... a "Sirijcima" se Rus (dirigent V.Georgijev) obracao na Engleskom ! "Bog te mazo" ! Da li ima veceg ponizenja !!! ???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online