Subota 14.05.2016.
16:24 >> 16:28h
Vestionline

"Pad Palmire bio bi veliko poniženje Moskve"

screenshot (Yutube)
Rusi ne smeju da dozvole da se džihadisti vrate u Palmiru

I današnja dešavanja potvrđuju te reči. U maju prošle godine Islamska država je bez muke zauzela Palmiru (i njen savremeni deo, grad Tadmor). Posle 10 meseci vojska Bašara al Asada uz pomoć Oružanih snaga Rusije proterala je teroriste iz Palmire.

Mnogi su to doživeli kao najefikasniju, simboličnu pobedu civilizovanog sveta nad džihadistima. Koncert simfonijskog orkestra Marijinskog teatra u antičkom amfiteatru, gde su još ne tako tako davno islamski fanatici odsecali glave zarobljenicima, imao je zadatak da istakne upravo tu pobedu.

Međutim, samo nekoliko dana kasnije situacija na frontu se menja i teroristi su sve bliže gradu, prilaze mu sa svih strana. Zašto je Palmira tako posebna, pita se Maksim Jusin.

- To je faktički oaza usred pustinje, koju je veoma lako ostaviti bez komunikacija, a da bi se odbranila potrebne su velike snage. Takve snage Bašar al Asad sada nema. I neće moći da je odbrani. Kako stoje stvari, Palmiru će opet, kao pre godinu dana, ostaviti teroristima na milost i nemilost - smatra Jusin.

- A za Moskvu će to biti prava katastrofa. I ne sa vojne tačke gledišta jer se sudbina sirijskog konflikta ne rašava u Palmiri. Ali sa tačke gledišta politike, psihologije, propagande to je poraz Rusije. Jer posle koncerta u Palmiri to više nije tuđ grad. To nije tuđ rat. Previše je uloženo u Palmiru, previše je sa njom povezano. I avijacija koja je pomogla da se osvoji, i specijalne jedinice koje su pomagale sirijskoj vojsci, i ruski oficir Aleksandar Prohorenko, koji je žrtvovao svoj život za Palmiru - analizira Jusina, a prenose ruski portali.

- Ako Moskva ne bude mogla da spreči da ona ponovo padne u ruke terorista, ako se džihadisti sa crnim zastavama vrate da ponovo odrubljuju glave pred kamerama, i u arapskom i u čitavom svetu to će biti poraz Rusije, njeno poniženje. Mislim da to shvataju u Kremlju, u ministarstvu odbrane. Odbrana Palmire je sada glavni zadatak Moskve - zaključuje Jusin. 

2024 © - Vesti online