Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.05.2016.
15:41
Vestionline A

Grinpis: SAD će nas zatrovati svojim hemikalijama

Čuveni svetski ekološki pokret Grinpis objavio je analizu dela kontroverznog trgovinskog ugovora o kome pregovaraju SAD i EU. Stvar nije nimalo ružičasta po Evropljane, kojima se sprema cunami sa ozbiljnim zdravstvenim posledicama.

pixabay.com
Fleksibilni propisi na kojima SAD insistiraju omogućiće uvoz robe tretirane hemikalijama

Do Grinpisa je procureo samo deo ugovora koji je od početak ocenjen kao sporan, i to poglavlja koja  "ukazuju da će (evropska) zaštita ljudskog zdravlja i životne sredine biti ozbiljno potkopana ukoliko se progovori nastave u ovom pravcu".

U dokumentu nazvanom "Taktičko stanje igre (Mart 2016)" (Tactical State of Play March 2016), sadržani su pogledi EU na rezultate dosadašnjih 12 rundi pregovora i prilično se razlikuju od "zvanične verzije ” tog papira (Public Report), ukazuju iz Grinpisa.

Dokument se odnosi na EU propise i regulacije, na primer za hemikalije gde se dosad primenjivao preventivni princip (detaljna provera pre puštanja u promet)i procedura uklanjanja najopasnijih hemikalija sa tržišta.

Ako se nastavi započetim putem "približavanja stavova", Evropa će omekšati procedure i primenjivati (američki) princip "procene rizika" (ako delovi nisu opasni, nije ni krajnji proizvod), odnosno američkoj hemijskoj industriji omiljena procedura "poboljšanja opasne supstance" umesto njenog sklanjanja s tržišta.

SAD želi po svkau cenu da plasira GMO na evropsko tržište

U delu sanitarne i fitosanitarne zaštite, Amerikanci predlažu potpuno ukidanje barijera za GMO i poništavanje nastojanja zemalja EU da naprave oblasti bez genetski modifikovanih organizama.

Na tome se zahtevi SAD ne završavaju, one traže da korporacije imaju uticaj na proces donošenja (političkih) odluka s obe strane Atlantika vezanih za trgovinske sporove nalik onom oko GMO, kao i da stranka (firma) koja se žali može da bira gde će se i kako žaliti.

Iako se pregovori vrše iza zatvorenih vrata, upravo da bi se izbegao uticaj "trećih strana", odnosno kompanija, informacije koje cure s obe strane navode upravo na to da su korporacije uveliko uključene u to šta se i kako pregovara.

Tako je iz američkog tabora iscurelo da, na primer, Američki hemijski savet (trgovačko udruženje) traži od Agencije za zaštitu životne sredine (US En vironmental Protection Agency) da se propisi zasnivaju i dozvole dobijaju na sažecima studija o opasnosti a ne na celovitim setovima podataka iz istraživanja.

Dogovor, u svakom slučaju, nije ni blizu da bude donesen, jer su "filozofije" strana potpuno suprotne.

EU želi ugovor kojim se strane ne mogu obavezati da ne donose mere "promocije i zaštite javnog zdravlja, bezbednosti, ekologije, javnog morala, čak kulturne raznolikosti".

Nasuprot tome, SAD insistiraju na uklanjanju "smetnji (potpuno slobodnoj) trgovini " i insistiraju na snižavanju standarda zaštite

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online