Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 21.04.2016.
21:51
Vestionline A

Pentagon bahato troši: Američkoj vojsci nema spasa

Nova finansijska ulaganja u vojni budžet SAD o kojima se u poslednje vreme u medijima stalno piše, neće pomoći Pentagonu da savlada "unutrašnji nedomaćinski odnos", piše analitičar za nacionalnu i međunarodnu politiku Danijel Dejvis u članku za "Nešenel interest".

Reuters
Neophodne su promene u načinu na koji se troše pare za vojsku

Tokom poslednjih nedelja u novinama, na radiju i televiziji stalno se čuju glasovi koji tvrde da će smanjenje američkog vojnog budžeta staviti pod znak pitanja nacionalnu bezbednost SAD. Treba poništiti Zakon o kontroli budžeta, smatra analitičar Danijel Dejvis.

- Došlo je vreme da se objasni da su ti zahtevi neosnovani i zajedno sa tim baciti svetlost na prave razloge pogoršanja našeg vojnog potencijala - piše ekspert za "Nešenel interest“. 

U stvari, prema mišljenju analitičara, glavni problem nije novac, već njegova loša raspodela.

Prema federalnom zakonu iz 1990. godine, svi federalni resori svake godine treba da podnose finansijske izveštaje. Sve strukture, osim Pentagona, to rade.

- Neshvatljivo je da Ministarstvo odbrane ne može da podnese izveštaj kako troši milijarde dolara - čudi se Dejvis.

Pentagon i dalje nekontrolisano troši

U 2013. godini Privredna komora SAD je saopštila da Pentagon nije uspeo da kontroliše svoje rashode i ne ocenjuje njihovu efikasnost. Ipak, vojni resor je i dalje neodgovoran.

Kao primer „unutrašnjeg nedomaćinskog odnosa“ analitičar navodi 500 miliona dolara potrošenih na obuku sirijskih pobunjenika ili 468 miliona dolara uloženih u kupovinu vojno–transportnih aviona za Avganistan koji su već nakon godinu dana bili poslati na otpad.

Još je žalosnije iskustvo sa programom "Borbeni sistemi budućnosti“ na koji je potrošeno oko 20 milijardi dolara, ali vojna tehnika za taj program na kraju nije proizvedena.

Kako bi izašli na kraj sa tim rasipništvom, Pentagonu su potrebne fundamentalne promene.

Neophodna reforma

Kao prvo, kako piše Dejvis, potrebno je izvesti ustavnu reformu. Različite službe treba tešnje da sarađuju, jer to pomaže da se stvori integrisanija vojna struktura kojoj neće biti potrebni suvišna sedišta i ogroman broj službi.

Kao drugo, potrebna je organizaciona reforma. Mnoge jedinice su do sada organizovane po principima koji su bili aktuelni još u Drugom svetskom ratu.

Na kraju, te reforme će biti besmislene ako ne dođe do izmena u razmišljanju vojnog rukovodstva. Pentagonu će u budućnosti biti potrebni mladi rukovodioci, drski, odlučni i spremni za reforme.

Pentagon već ima bilione dolara. Investitora ima još više. Bela kuća i Kongres će doprineti samo da sadašnja vojska koja je u opadanju postane još skuplja, zaključuje analitičar.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 21.04.2016. 21:54
Eto jednog dobrog glasa:američkoj vojsci nema spasa.
Četvrtak 21.04.2016. 22:21
Zabrinuo se američki general zbog zaoštravanja situacije sa Rusijom pa ode kod proročice da vidi da li će Rusija i Amerika zaratiti, i proročica mu kaže da hoće! General: "A ko će da pobedi?" proročica: "E to ne mogu da ti kažem" General: "A hoće li se posle tog rata proizvoditi koka-kola?" proročica: "hoće!" General: "A koliko će da košta?" proročica: "20 rubalja!"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online