Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 22.04.2016.
07:46
N. Jokić - Vesti A

Balkan zadužen za prljave poslove?

Evropska unija prekršila je sopstvene konvencije o ljudskim pravima kao i Ženevsku konvenciju o izbeglicama, sklopivši ugovor s Turskom o vraćanju izbeglica i migranata s grčke teritorije, navodi se u rezoluciji usvojenoj u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope u Strazburu, koju čine delegacije 47 zemalja, uključujući i Srbiju.

wikipedia.org
Izveštaji kao tužbe: Tineke Strik

Poslanici su izglasali dve rezolucije na osnovu izveštaja koje je podnela Holanđanka Tineke Strik: jednu o ljudskim pravima izbeglica i migranata na zapadnom Balkanu i drugu, o položaju izbeglica i migranata u okviru ugovora EU-Turska. Obe rezolucije izričito kritikuju politiku EU i njeno rešavanje migrantske krize preko balkanskih zemalja ili Turske.

Nema para, nema ljudi

Izvestilac Tineke Strik navodi činjenicu da obećane milijarde za zbrinjavanje izbeglica u Turskoj još nisu stigle, a pomoć Grčkoj u osoblju ni izdaleka nije dovoljna da bi se ispoštovale procedure za podnošenje zahteva za azil i rešavanje za svakoga pojedinačno o vraćanju u Tursku. EU je do sada poslala samo nekoliko desetina službenika u Grčku, tako da tražilac azila mora da čeka bar tri meseca na odgovor.

Pozivaju BJR Makedoniju, Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju, kao i Grčku i Austriju, da poštuju Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i ne proteruju tražioce azila, ali i da policije i bezbednjaci ne primenjuju prekomernu silu. Zemlje Zapadnog Balkana pozvane su da ne vraćaju tražioce azila u države gde im nije zagarantovana zaštita u skladu s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i Ženevskom konvencijom o izbeglicama.

Ističući da je reč o institucionalnoj krizi EU koja očigledno odbija da poštuje svoju konvenciju, švajcarski poslanik Alfred Her ocenio je tokom rasprave da Brisel vodi "vrlo licemernu politiku".

- Austrija je zatvorila svoje granice. Kritike se upućuju Srbiji i Makedoniji, ali u suštini postoji zadovoljstvo zato što one obavljaju prljav posao - rekao je Her.

On je postavio pitanje kako Savet Evrope, kao panevropska organizacija za ljudska prava, može da primora EU da poštuje evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

Iako je u utorak u istoj Skupštini predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker tvrdio da Evropa "nije izgubila dušu" sklapajući ugovor s Turskom, u rezoluciji se izričito kaže da je taj ugovor u suprotnosti s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Pri tom, niti Grčka ima administrativne mogućnosti da ispoštuje proceduru rešavanja zahteva za azil, niti je Turska "sigurna zemlja" da bi EU u nju mogla da vraća izbeglice iz Grčke. Uz sve to, Turska nije potpisnica Ženevske konvencije u celini.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online