Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.04.2016.
02:12
B. Božin - Vesti A

Panamski papiri udar Zapada na Putina?

Upada u oči da u do sada publikovanim otkrićima nema skoro nijednog zapadnog koncerna ni milijardera, a upravo neki od njih svojim novcem stoje iza afere.

Reuters
Zgrada u kojoj se nalaze kancelarije Mosak Fonseke

Skandal sa Panamskim papirima je zatresao svet i izazvao medijsku oluju, a po razmerama već nadmašuje aferu Vikiliks sa još neizvesnim posledicama i krajem. Više zemalja (Panama, Francuska) pokrenulo je istragu za pranje novca u svetlu otkrića ogromnog sistema utaje poreza na osnovu 11,5 miliona dokumenata procurelih iz advokatske firme Mosak Fonseka. Dosadašnji bilans: kriza islandske vlade i demonstracije na ulicama Rejkjavika na kojima se traži ostavka premijera Zigmundura Davida Gunlaugsona, upletenog u of-šor skandal.

Kineski korisnici interneta trpe cenzuru kineskih vlasti jer se u dokumentima navodno pominju visokorangirani kineski političari, ali i kćerka bivšeg premijera Li Penga, jedna od brojnih članova porodica aktuelnih i bivših svetskih državnika koje se pominju u vezi sa skandalom. Međutim, u do sada publikovanim otkrićima nema skoro nijednog zapadnog koncerna ni milijardera, već se skandal koncentriše na Rusiju i Putinovo okruženje.

Podaci probranim medijima

Iz velike močvare poreskih utaja i pranja novca izronili su političari, milijarderi, poznate ličnosti i moćne svetske banke. Tako je više od 500 banaka uz pomoć panamske kancelarije posredovalo u vođenju preko 15.600 of-šor firmi. To je pokazalo istraživanje Internacionalnog istraživačkog konzorcijuma sa više od 400 novinara i 100 medija iz skoro 80 zemalja, koji su više od godinu dana radili na vrednovanju ovih podataka.

Među njima su se našli urednici britanskog "Gardijana", Bi-Bi-Sija, francuskog "Monda", nemačkih "Zidojče cajtunga", NDR-a i VDR-a.

Na prvi pogled, sve izgleda kao senzacionalno otkriće, piše portal Kop-onlajn, sa 2,6 terabajta strogo poverljivih podataka koji zalaze sve do 1970. godine. U okviru međunarodne medijske saradnje razotkrivaju se finansijske manipulacije u velikom stilu. Međutim, prema tvrdnji šefa kancelarije Mosak Fonseka, njegova firma nema ništa sa pranjem novca i utajom poreza. Radi se o osnivanju firmi i njihovoj prodaji bankama, advokatima i konsultantima.

Nemačke banke

Više hiljada Nemaca je koristilo of-šor usluge advokatske kancelarije Mosak Fonseka iz Paname, među kojima je i 28 banaka, piše "Zidojče catung", pozivajući se na Panamske papire.
Tu su Dojče bank, Komercbank, Drezdner bank, Bajern LB i druge, koje su prethodnih godina osnovale više od 1.200 of-šor firmi ili su ih vodile za svoje klijente. Samo Dojče bank je, primera radi, do 2007. otvorila više od 400 of-šor firmi, Prozvane banke su pokušale da se odbrane tvrdnjom da su svoju poslovnu politiku promenile poslednjih godina. Komercbanka je za nemački dnevnik saopštila da se od 2008. "konsekventno preorijentisala", Bajern LB da je 2013. poslove sa privatnim klijentima prodala luksemburškom ogranku, dok Dojče bank nije htela da daje saopštenja o poslovnoj politici.

Kako se izveštava, reč je o nebrojenim mejlovima, kopijama pasoša, izvodima sa konta oko 214.000 adresa firmi. Nepoznati izvori su taj poverljivi materijal dostavili minhenskom "Zidojče cajtungu" i Internacionalnom konzorcijumu istraživačkih novinara. Edvard Snouden je ovaj slučaj označio u svom tvitu "najvećim curenjem u istoriji internet - novinarstva".

Zanimljivo je, kako piše Kop-onlajn, da su isključivo probrani mediji dobili pristup kompletnom materijalu, dok za ostatak sveta važi zaštita podataka. Odmah upada u oči da među do sada publikovanim otkrićima nema skoro nijednog zapadnog koncerna ni milijardera, već se skandal koncentriše na Rusiju i Putinovo okruženje.

Reč je o dve milijarde dolara, koji su Putinovi bliski saradnici preko panamskih veza preneli na sigurno. Međutim, ime samog Vladimira Putina se ne pojavljuje nigde u dokumentima!
Rusija je ljutito reagovala na objavljivanje Panamskih papira i navodno skrivene milijarde iz okruženja predsednika Putina, a otkrića je Kremlj okarakterisao kao pokušaj destabilizacije od strane Amerike.

"Za nas je jasno da je glavni cilj ovih izveštaja naš predsednik", rekao je Dmitrij Peskov, portparol predsdnika Rusije novinarima.

Mreža "filantropa"

Selektivno izveštavanje o ovom skandalu zamera i bivši britanski ambasador u Uzbekistanu Krejg Mari, koji nije naročito zainteresovan da uzme Rusiju u zaštitu, ali kritički gleda na Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara ICIJ i njegove finansijere. Kad se zagrebe ispod površine, vrlo brzo postaje jasno odakle vetar duva i koje se informacije plasiraju u svet, a koje ne.

Kako navodi nemački portal, ICIJ je osnovan 1997. godine u okviru Centra za javni integritet (CPI), koji je, pak, 1989. godine osnovao novinar Čarls Levis, a finansira ga ogromna mreža "tink tank" fabrika i filantropa. Među njima su Karnegi korporacija iz Njujorka, Atlantski filantropi sveta, Stenli, Kelog, Rokfeler, fondacija Ford i Fondacija Otvoreno društvo Džordža Soroša. Lista je još duža, ali se već iz ovoga vidi da su CPI i njegovo čedo ICIJ "megafoni moćnika". To konstatuju i pojedini mejnstrim novinari, kao Dženifer Rubin iz "Vašington posta", koja je kritikovala činjenicu da CPI uzima novac od Soroša.

Državnici, ministri, generali, sportisti...

U vezi sa skandalom se pominje pet aktuelnih i sedam bivših državnika, 61 član porodice, prijatelji i osobe iz neposrednog okruženja sadašnjih i bivših državnika, više od 100 ministara, viših službenika, šefova državnih službi i državnih naftnih koncerna, generali, šefovi tajnih lužbi, visoke sudije i poznati političari i sportski funkcioneri.
Neki od prozvanih javnih ličnosti i političara, poput fudbalera Lea Mesija ili argentinskog šefa države Mauricija Makrija kategorički odbacuju optužbe i svoju umešanost u skandal. Na listi je od poznatijih imena i Niko Rozberg, nemački vozač Formule 1, zatim Mišel Platini, suspendovani član Izvršnog komiteta FIFA, a u oblasti kulture Pedro Almodovar, španski reditelj i Džeki Čen, kineski glumac.

Na sve strane se pere prljav veš, ali toga ne sme da bude pošteđena ni zapadna finansijska elita, naglašava Krejg Mari.

"Šta se dešava ako se u istraživanju podataka Mosak Fonseka naleti na vlasnike medijskih koncerna i njihove firme? Šta ako se pojavi čitav vrh Bi-Bi-Sija? Ili ako se u podacima naiđe na ime zapadnog milionera"?!

To bi, smatra on, bilo mnogo interesantnije.
Prema njegovim rečima, vrlo brzo je postalo jasno da su otkrića isfiltrirana, jer "ne može se očekivati da se razapne zapadni kapitalizam". Britanski "Gardijan" je i sam nagovestio da će veći deo panamskog materijala i dalje ostati van očiju javnosti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online