Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 31.03.2016.
15:01
Vestionline A

Ona je danas bila protiv Šešelja: Pročitajte zašto

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je objavio sažetak presude i izdvojeno mišljenje sudije Flavije Latanci u procesu protiv Vojislava Šešelja.

ICTV/printscreen
Sudija Latnci

U izdvojenom mišljenju u odnosu na oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju, sudija Flavija Latanci iznela je svoje stavove zašto je glasala drugačije od dvojice kolega u sudskom veću, odnosno zašto smatra da je Šešelj kriv za optužbe za koje se tereti. 

Pretresno veće je oslobodilo krivice predsednika SRS po svih devet tačaka optužnice, od kojih su tri za zločine protiv čovečnosti, a šest za ratne zločine.

Sudija Latanci se nije saglasila sa većinom zaključaka većine članova Pretresnog veća i napomenula je da nije uzeta u obzir klima zastrašivanja kojoj je Vojislav Šešelj izlagao svedoke. 

Na osnovu predočenih dokaza sudija Latanci je uverena da je u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini izvršen rasprostranjen i sistematski napad, kao i da su u tom kontekstu počinjeni zločini protiv čovečnosti, između ostalog i u Vojvodini (Srbija), navodi se u dokumentu. 

Ona je takođe, nasuprot većini u veću, zaključila da je veće usvojilo brojne dokaze koji utvrđuju postojanje udruženog zločinackog poduhvata koji je imao za cilj da primora neSrbe da napuste delove bivše Jugoslavije činjenjem zločina. 

Slično tome, sudija Latanci je zaključila da su ispunjeni svi uslovi da se Vojislavu Šešelju izrekne osuđujuca presuda za fizičko počinjenje krivicnog dela progona putem direktnog i javnog omalovažavanja nesrpskih civila u govoru održanom u Hrtkovcima 6. maja 1992. 

Ona je zaključila da većina članova Veća nije pružila dovoljno obrazloženja ili nikakvo obrazloženje kojima bi potkrepili svoje zaključke, a dodala je i da se većina članova veća oslonila na razloge koji nisu relevantni da bi se isključila Šešeljeva odgovornost.

Sažetak delimično suprotnog mišljenja sudije Latanci možete pronaći na ovom linku.

POVEZANE VESTI

Subota 02.04.2016. 21:26
Много сам забринута што нису могли спавати Наташа Кандић, Соња Бисерко, Јелена Милић, Ненад Чанак, Чедомир Јовановић, Жарко Кораћ, Јован Дивјак, Мирко Пејановић, Марко Вешовић, Богић Богићевић, ...! Помозите ми са са овим набрајањем.Бриљантна одбрана др Војислава Шешеља. Урадио је са Хагом, шта је обећао. Свака му част.... !!!
Subota 02.04.2016. 21:26
ht_tps://youtu.be/Qy1KJ8DEXKA.....Prof. dr. Vojislav Seselj - Ja vama da ustanem? Vi ste belosvetski olos!
Subota 02.04.2016. 21:27
ht_tps://youtu.be/eDBckk_r8gA..........Vojislav Seselj objasnjava zasto ne ustaje sudskom vecu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online