Četvrtak 31.03.2016.
15:01
Vestionline

Ona je danas bila protiv Šešelja: Pročitajte zašto

ICTV/printscreen
Sudija Latnci

U izdvojenom mišljenju u odnosu na oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju, sudija Flavija Latanci iznela je svoje stavove zašto je glasala drugačije od dvojice kolega u sudskom veću, odnosno zašto smatra da je Šešelj kriv za optužbe za koje se tereti. 

Pretresno veće je oslobodilo krivice predsednika SRS po svih devet tačaka optužnice, od kojih su tri za zločine protiv čovečnosti, a šest za ratne zločine.

Sudija Latanci se nije saglasila sa većinom zaključaka većine članova Pretresnog veća i napomenula je da nije uzeta u obzir klima zastrašivanja kojoj je Vojislav Šešelj izlagao svedoke. 

Na osnovu predočenih dokaza sudija Latanci je uverena da je u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini izvršen rasprostranjen i sistematski napad, kao i da su u tom kontekstu počinjeni zločini protiv čovečnosti, između ostalog i u Vojvodini (Srbija), navodi se u dokumentu. 

Ona je takođe, nasuprot većini u veću, zaključila da je veće usvojilo brojne dokaze koji utvrđuju postojanje udruženog zločinackog poduhvata koji je imao za cilj da primora neSrbe da napuste delove bivše Jugoslavije činjenjem zločina. 

Slično tome, sudija Latanci je zaključila da su ispunjeni svi uslovi da se Vojislavu Šešelju izrekne osuđujuca presuda za fizičko počinjenje krivicnog dela progona putem direktnog i javnog omalovažavanja nesrpskih civila u govoru održanom u Hrtkovcima 6. maja 1992. 

Ona je zaključila da većina članova Veća nije pružila dovoljno obrazloženja ili nikakvo obrazloženje kojima bi potkrepili svoje zaključke, a dodala je i da se većina članova veća oslonila na razloge koji nisu relevantni da bi se isključila Šešeljeva odgovornost.

Sažetak delimično suprotnog mišljenja sudije Latanci možete pronaći na ovom linku.

2024 © - Vesti online