Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 27.03.2016.
10:06
Vestionline A

NATO sa U-2 protiv Rusije!

Glavnokomandujući snaga NATO-a u Evropi Filip Bridlav, izjavio je da je neophodno ponovo aktivirati špijunske avione U-2 koji bi se koristili za operacije u Rusiji, saopštio je list "Indipendent".

wikipedia.org
Američki špijunski avion U-2

Bridlav je rekao da su ti avioni jedni od sredstava koji se koriste za obaveštajne poslove kako bi se pružio "otpor rastućoj pretnji iz Moskve", prenosi ovaj britanski list.

Bridlava će na mestu glavnokomandujućeg NATO snagama na proleće ove godine smeniti general vojske SAD Kertis Skaparoti.

NATO je još u septembru 2014. godine doneo odluku o povećanju vojnog kontigenta na istočnim granicama Alijanse, a kao glavni razlog navedena je kriza u Ukrajini.

Avioni U-2 korišćeni su tokom Hladnog rata, a velika kriza nastupila je u maju 1960. godine kada je U-2 oboren unutar vazdušnog prostora Sovjetskog Saveza. Vlada SAD-a prvo je poricala svrhu i misiju aviona, ali je bila prinuđena da ih prizna kada je sovjetska vlada pokazala delove letelice i preživelog pilota Frensisa Gerija Pauersa.

Ovaj incident dogodio se nešto više od dve nedelje pre planiranog otvaranja samita Istok-Zapad u Parizu, i predstavljao je veliku sramotu za SAD, što je dovelo do pogoršanja odnosa dve supersile, navode agencije.

POVEZANE VESTI

Nedelja 27.03.2016. 10:20
Ovaj je skroz pobudalio i hrabri se misleći da ako sanja da je istina. Ovakve ruska djeca skidaju sa neba na tehničkom.
Nedelja 27.03.2016. 12:13
Поново генерал гејлав и његове малоумне глупости... и авион који су совјети скенјали у лету још пре педесет и неку годину.
Nedelja 27.03.2016. 14:21
Vizantija je uticala ne samo na Rusiju, već i na zemlje Istočne Evrope. Ovu zajedničku karakteristiku takođe moramo prepoznati?.... Da, postoji karakteristična istočno-hrišćanska grana evropske civilizacije. I mi je moramo prepoznati kao takvu. Jedinstvo velike Evrope ne sme da bude poistovećeno sa unifikacijom po nemačkim ili britanskim pravilima. Mora biti zasnovano na očuvanju jedinstvenih posebnosti pravoslavnih zemalja, onoga što ih razlikuje od katoličkih i protestantskih evropskih naroda, koje se, nažalost, već mogu nazvati posthrišćanskim. Proučavanje Vizantije, oživljavanje vizantijskih tradicija – to je rad na obnovi jedinstva velike evropske civilizacije. Uveren sam da ideja poštovanja i ljubavi prema Vizantiji može ujediniti ne samo Ruse, već i druge narode. Postoji postvizantijska zajednica naroda, koja bi trebalo da postane vidljivija i jasnija..... • Da li Rusija treba da se razvija svojim putem? I pri tome se uvek u nekom smislu suprotstavlja Zapadu, istovremeno shvatajući vezu sa njim… Da, mi smo dve grane hrišćanskog sveta. Ali još jednom naglašavam: mi ne treba da se osećamo „neevropljanima“. Zbog tog kompleksa, neki predstavnici naše elite prizivaju potpunu potčinjenost Rusije Zapadnoj Evropi. Čak i utapanje u njenom identitetu. Otuda potiču mnogi naši savremeni problemi. Da bismo razumeli ko smo, moramo dobro poznavati istoriju Vizantije. A tu su, kao što sam već pomenuo, ogromne praznine. U Rusiji se ne proučavaju veliki vizantijski imperatori, koji su odlučivali o sudbini evropske ekumene. Ali, zato se detaljno izučavaju kraljevi i vladari malih zapadnih država.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online