Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 21.03.2016.
04:15
Lj. Ivanović - Vesti A

Abdeslam pao u Briselu

U Parizu je održana hitna sednica Saveta odbrane, koju je sazvao francuski predsednik Fransoa Oland posle hapšenja Salaha Abdeslama, glavnog organizatora serije bombaških napada u Parizu novembra prošle godine. Podsetimo, Abdeslam je uhapšen pre dva dana u antiterorističkoj akciji u jednom od predgrađa Brisela. Tom prilikom on je i ranjen u nogu.

printscreen youtube
Akcija belgijskih specijalaca: Trenutak privođenja opakog teroriste

Odmah posle saniranja povrede, opasni terorista je izveden pred sudiju i potvrdio svoj identitet. Sada je počela procedura njegovog izručenja Francuskoj, a to bi moglo da potraje nedeljama.

Ekstradicija

Abdeslama je belgijsko tužilaštvo formalno optužilo za umešanost u terorističko ubijanje zajedno sa još jednim muškarcem koji je juče uhapšen sa njim. Njegov advokat je rekao da će se njegov klijent usprotiviti ekstradiciji u Francusku.

Ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev je izjavio da je, hapšenjem osumnjičenog za učestvovanje u terorističkim napadima u Parizu, Islamskoj državi nanet snažan udarac.

Cilj sastanka Saveta odbrane bio je da se, posle hapšenja Abdeslama i nekoliko njegovih saučesnika, procene sprovedene operacije i borba protiv terorističkih mreža u Francuskoj i Evropi, rečeno je u okruženju šefa francuske države, prenose pariski mediji.

Na sednici, kojoj je predsedavao Oland, učestvovali su premijer Manuel Vals, ministri unutrašnjih i spoljnih poslova, odbrane i pravde, kao i načelnik Generalštaba francuskih snaga Pjer de Vilije i šefovi glavnih francuskih bezbednosnih službi. Ministar Kaznev je, po završetku sednice, ispred Jelisejske palate, rekao novinarima da je "Islamskoj državi zadat snažan udarac".

Kako je naveo, istrage policijskih službi omogućile su da se neutrališe nekoliko osoba za koje je dokazano da su izuzetno opasne. On je podvukao dobru saradnju između belgijskih i francuskih službi i efikasan rad istražitelja, izrazivši zahvalnost belgijskim vlastima za angažovanje.

- Pobedićemo u ratu protiv terorizma ako delujemo bez pauze - poručio je francuski ministar, ocenivši da hapšenje Abdeslama predstavlja "podsticaj da se nastave nesmanjeni napori".

Uzbuna u Francuskoj

Francuska je rasporedila dodatne snage za kontrolu svoje granice, izjavio je francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev. On je ocenio da je ostao "izuzetno visok stepen" pretnje dan posle hapšenja glavnog osumnjičenog za terorističke napade u novembru u Parizu. Francuski ministar je rekao da je uputio dodatnih 5.000 policajaca posle "razmene informacija s Interpolom".

On je podsetio da je u napadima izvedenim 13. novembra u Parizu sedam terorista ubijeno, dok ih je još troje neutralisano u pariskom predgrađu Sen-Deni šest dana kasnije, a jedan u utorak u Belgiji.

- Deset osoba je još u procesu ispitivanja, od kojih dve u Francuskoj i osam u Belgiji, dok se za drugim pojedincima i dalje aktivno traga - precizirao je francuski ministar, dodavši da su od početka godine privedene 74 osobe povezane sa terorističkim aktivnostima.

U nizu terorističkih napada izvedenih u Parizu 13. novembra prošle godine ubijeno je 130 ljudi, a odgovornost za napade preuzela je Islamska država.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online