Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 14.03.2016.
05:44
B. Božin - Vesti A

Umesto cveća, nađen leš i 67 tona novca

Avion MD-11, zahvaljujući širokom trupu, može na duge staze da preveze i do 95 tona tereta. Upravo te karakteristike čine letelice ovog tipa interesantnim za mnoge tajnovite misije raznih obaveštajnih službi.

Reuters
Misteriozna afrička misija aviona koji se smatra vlasništvom CIA (Foto: Ilustracija)

Tri takva aviona poseduje i američka vazduhoplovna kompanija Vestern Global erlajnz (WGA), čiji su zvanični vlasnici Džejms i Sani Nef, ali koja je zapravo vlasništvo CIA, a povremeno ih "iznajmljuje" nigerijskoj kompaniji Elijed Er i tada lete pod zastavom ove afričke zemlje.

Iz kompanija tvrde da se oni bave "transportom cveća" po svetu, dok nemački portal Kop-onlajn tvrdi da je davno raskrinkao ovu drsku masku jer je ova kompanija pravni naslednik avio-prevoznika Soutern Er, poznatog po aferama ilegalnih transporta oružja za Iran i Nikaragvu krajem 80-ih godina.

Pare za izbeglice?

Brojna su nagađanja, pa se tvrdi i da se radilo o delu novca namenjenog za finansiranje reke migranata koja iz pravca Afrike i Bliskog istoka upravo teče ka Evropi.

Sudar s pticom

Ovih dana je jedan od aviona američke kompanije poleteo iz Minhena prema Durbanu u Južnoafričkoj Republici, ali je na tom dugom putu zbog tehničkih problema morao da sleti u Zimbabve, a pilot je naveo da je neophodno dodatno tankovanje goriva. Tehničari koji su došli da pogledaju uzrok kvara bili su zapanjeni kada su primetili da iz trupa mašine curi krv i odmah alarmirali aerodromsko obezbeđenje.

Pilot je najpre tvrdio da krv potiče od "sudara sa pticom", ali dok je razgovor vođen krvi je bilo sve više. Zbog toga mu je naređeno da otvori vrata za utovar. Jedan od prisutnih rekao je da je "odjednom ispalo telo crnca na čijoj glavi su se videle opekotine, koje je ostalo da satima visi iz aviona sve dok nije došla policija". Nisu nađeni nikakvi dokumenti, telo nije identifikovano, a nije urađena ni autopsija da se ustanovi uzrok smrti.

Vlasti u Harareu privele su posadu, dva Amerikanca, jednog Pakistanca i jednog državljanina Južne Afrike, i objavile da je avion zaplenjen dok se priča ne raščisti. Šest dana kasnije, zbog pritiska iz SAD, posada je oslobođena.

Mrtvac "potrošio" gorivo

Čudno je da je avion morao da sleti u Zimbabve zbog goriva, jer je zaliha kerozina u avionu na startu u Minhenu bila dovoljna da bezbedno doleti do Južne Afrike. Jedna od verzija je da je avion mnogo duže nisko leteo nego što je bilo predviđeno, navodno, jer je posada pokušala da iznad Mozambika otvori prtljažnik i izbaci leš, pa je tako potrošnja goriva bila mnogo veća od planirane.

Spekuliše se i tome koja je svrha nađenog novca. U međuvremenu, zvaničnici Južne Afrike saopštili da se radi o 57 tona novih novčanica, da bi kasnije bilo reči o 67 tona, dodajući da je novac njihovo vlasništvo, da je štampan u Nemačkoj i transportovan za Durban. Tvrdi se da telo pripada "slepom putniku koji se neprimećen uvukao u prostor za teret".

Pitanja bez odgovora

Teško je poverovati u zvaničnu verziju da Južna Afrika dobija iz Nemačke 67 tona gotovine koju transportuje avion u vlasništvu CIA, pa još i razliku od 10 tona novca u zvaničnim saopštenjima. Uz to, kako je obezbeđenje aviona u kome se nalazi toliko novca tako loše da se ukrca slepi putnik? "Njujork tajms" je sve ovo sakrio rečenicom da je "američki teretni avion sleteo u Zimbabve zbog rutinske dopune goriva".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 14.03.2016. 19:59
Ne mogu da verujem, o istom ovom slucaju vesti online pisale su pre mesec dana i jace, nisam bas tacno siguran. Pa sta oni misle das smo mi toliko glupi da svaki put se cudimo ovakvim americkim glupostima. Po ovome se vidi da je i ovaj portal pod kontrolom americke sekte.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online