Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 27.02.2016.
16:28
D. Marković - Vestionline A

Kad god vidiš zlog duha, ti popa pozovi

Na teritoriji na kojoj se danas prostiru zemlje bivšeg SSSR-a i bivše Jugoslavije, boga dugo nije bilo. Kad komunisti dođoše na vlast, gde ćeš bolje prilike da nečastivi i njegova bratija povedu kolo i krenu da se bahanališu i vire iza svakog ćoška.

Reuters
Liturgija za ubistvo: Blagosiljanje ukrajinskog fašističkog bataljona Azov 2015. godine

Nakotilo se vala, raznih aveti, andraka i zlih duhova, pa sad pošten pop ne može da stigne i sve to svetom vodom i kandilom malo da rastera. A mora da rastera. Da iz čuda modernog sveta, modernih fašista, modernih telefona, istera zlo, a utera dobro. Da osvešta gajbice, cisterne, policajce i poneki taksi.

A tarifa, od popa do popa. Može i u evrima, dinarima, rubljama, grivnama... Nije bitna valuta, bitno da su pare, da ne kažemo srebrenjaci... A nećemo ovde uopšte ni da pominjemo šta je rekao Isus Hrist za srebroljupce, pa nećemo valjda sveštenstvo da prozivamo!? Kako mi jednom reče jedan pop - i to je posao, k'o i svaki drugi. Samo nema fiskalnog računa. Đavo ga odneo.

Bal pod maskama

Onomad, kad su se u Ukrajini gubile glave, mladi fašisti, pardon nacionalisti, krenuše u boj dobrano osveštani. Dok se pop razmahuje da sve isprska svetom vodicom (vidi fotografiju), opskurna bratija stoji mirno, sakrivena fantomkama. Da l' su se krili od boga ili đavola, ko će ga znati. Zna se samo da su ubrzo prigrabili puške i bajonete, pa tako osveštani krenuli da seju smrt.

Da se sveti ovaj Ajfon... I Samsung po želji

Da biznis teško može da uspe bez kandila, svete vode i liturgije, objasniše nam pre neki dan u Gruziji. Kaže vlasnik jedne radnje sa mobilnim telefonima da je sve krenulo nabolje čim je pozvao popa da blagosilja Ajfone pre nego što ih kupac odnese kući. Kaže, čim ih je oslobodio zlih sila, odmah su krenuli k'o alva. Ako više volite neku drugu marku, osveštaće pop i taj model. Pošto se razmaše kadilom i pusti glas, ni đavo lično neće smeti da priviri. Čik da vam se onda izgubi signal i telefon zakoči.

I mi popove za trku imamo

I kod nas po'so ne može bez popa. Tako eto, pre koji mesec, episkop lično osveštao magacin pića u Kruševcu. Jer, ne ide da tako ozbiljan biznis običan pop okandila. Zateko se tu i ministar vojni, od milošte zvani Bata, da đavolu da do znanja, da ima ko i da pripuca ako zatreba. Sa crkvom i vojskom nema zajebancije. 

Da je narod, dugo pritiskan komunističkom čizmom, žedan vere, videli smo i u Novom Sadu. Velika potražnja za svetom vodom, primorala je crkvu da poveća obim proizvodnje pa tako usred Novog Sada dotera cisternu koju je u spektaklu za pamćenje, uz pomoć merdevina i kandila, osveštao pop, omogućivši pristup "duhu svetom" svim žednim vernicima. U Smederevskoj Palanci išli su i dalje, pa su umesto jednog angažovali dva sveštenika i to, ni manje ni više, dva epsikopa, da osveštaju vodu u bazenu.

Facebook/Uživo sa novosadskih ulica
Novosadska "sveta vodica"

Fudbalski klub nema rezultate? Može i to neki pop da "pogura". Ako ne verujete, pitajte fudbalere Sloge iz Petrovca na Mlavi. Ako vozite taksi i za to ima neko "pojanje". Pitajte vlasnika jednog taksi udruženja. Jer, kada se zaboravi suština vere, i bog izgubi iz vida, svi bi da krenu prečicom i pronađu neko stepenište do raja.

Zato narode, otvori novčanike, pozovi popa i triput se prekrsti. Plati ovim božjim izaslanicima na zemlji, a nadaj se da će "gore" to da ti oproste...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online