Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 26.02.2016.
15:39
Vestionline A

Svi hoće nuklearke u Iranu, Teheran veran prijateljima iz Rusije

Zaoštrava se borba za pravo izgradnje nuklearki u Iranu, mnoge zemlje žele da zarade i profitiraju nakon ukinutih sankcija, ali Rusija ima najviše šansi, poručuje zvanični Teheran. Na nukleranu saradnju sa Iranom pretenduju kompanije iz Rusije, Južne Koreje, Kine, Španije...

Reuters
Teheran ne zboravlja rusko prijateljstvo

Pošto su UN, SAD i EU ukinule ekonomske i finansijske sankcije Iranu, na Bliskom istoku ponovo je otvoreno jedno od najvećih tržišta na koje želi da se vrati mnoštvo velikih kompanija, uključujući i one iz sektora nuklearne energetike.

Predstavnik Iranske organizacije za atomsku energiju Behruz Kamalvandi najavljuje da će ta zemlja na svojoj teritoriji istovremeno izgraditi sedam do osam nuklearki. Iran i Španija su već pripremili preliminarne sporazume o izgradnji dve nuklearne elektrane. Sličan ugovor je postignut i sa Kinom koja bi trebalo da gradi takođe dve nuklearne elektrane na južnoj obali Irana.

Prvo Rusi

Ipak, Iran se najviše uzda u saradnju sa ruskim kompanijama. Šef Iranske organizacije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi poručuje da će Rusija imati prednost u odnosu na druge države.

- Ranije je samo Rusija sarađivala sa Iranom po pitanju izgradnje nuklearnih elektrana, a sada su mnoge zemlje otvorene za saradnju - navodi Salehi.

On ističe da Iran "nikada neće zaboraviti pomoć i podršku koju mu je Rusija pružila u teškom trenutku", kao i to da je Moskva "bila prijatelj u teškim vremenima".

Stručnjaci, međutim, u tome vide i racionalni pristup. Samo Rusija poseduje najmoderniji referentni energetski blok nuklearne elektrane generacije - "tri plus", podsećaju eksperti.

Ruske nuklearne tehnologije već odavno su prisutne u bliskoistočnom regionu, konkretno u Iraku, Libiji, Siriji, ali i u Africi, Egiptu i Alžiru.

Politička saradnja

U međuvremenu, savezništvo Rusije i Irana sa političke i nuklearne sfere prošireno je i na vojnu, posle zajedničke pomoći sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu i suprotstavljanju Islamskoj državi, podsećaju poslovni portali.

Elektrana "Bušer"

"Rosatom" je Teheranu izgradio nuklearku u Bušeru snage 1.000 megavata i pustio je u pogon 2013. godine. Rusi su dovršili energetski objekt koji su nemački stručnjaci prvobitno započeli, a zatim ga napustili. Tako je prva iranska nuklearna elektrana postala najsloženiji nuklearni inženjerski projekat otkako postoje nuklearne elektrane.

"Rosatom" je integrisao tehnološku opremu ruskog projekta sa građevinskim konstrukcijama nemačkog dizajna i uz to u ruski projekat uklopio 12.000 tona nemačke opreme.

Nuklearna elektrana "Bušer" pobedila je na konkursu "Projekat 2014. godine", koji organizuje najstariji svetski energetski list "Pauer inženjering".

Rusija i Iran imaju i bilateralni sporazum iz 2014. godine o izgradnji osam energetskih blokova, uključujući i ugovor o izgradnji dva nova bloka na platformi nuklearke "Bušer".

U toku su pregovori o detaljima realizacije projekta izgradnje drugog niza objekata ove nuklearne elektrane. Od početka 2016. godine 50 ruskih stručnjaka bavi se pripremnim radovima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online