Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 23.02.2016.
11:12
Vestionline A

Tukididova zamka: Treći svetski rat vodiće se...

Opasnost od Trećeg svetskog rata preti u Južnom kineskom moru gde bi jedna nadolazeća sila - Kina, i jedna koja se bliži svom zalasku - SAD, mogle da ukrste oružje.

commons.wikimedia.org/樱井千一
Kineski brodovi u patroli po Južnom kineskom moru

Amerikanci imaju daleko najveći vojni budžet na svetu i u mnogim aspektima svoje spoljne politike mogu se smatrati militarističkom nacijom. Kina je uverljivo druga po potrošnji za vojsku i svoj budžet iz godine u godinu znatno povećava i pokušava da razvije vojnu tehnologiju koja može da parira američkoj, piše list "Independent".

Pre skoro tri nedelje američki razarač sa navođenim projektilima plovio je unutar 12 nautičkih milja od ostrva u Južnom kineskom moru za koji Kina, Tajvan i Vijetnam tvrde da je njihov, u sklopu operacije kojom se pokušava onemogućiti ograničavanje slobodne plovidbe. Kina, pak, smatra svojim veći deo Južnog kineskog mora, preko kog se svake godine odvija svetska trgovina veća od, navodno, pet biliona dolara. 

"Independent" navodi da ovde obe države upadaju u takozvanu "Tukididovu zamku" nazvanu po grčkom istoričaru i generalu koji je u svom velikom delu "Istorija Peloponeskog rata" opisao rat između Atine i Sparte, u kojem je i sam učestvovao. Tukidid je izneo tezu po kojoj je jedan od glavnih uzroka rata bio uspon Atone, koji je uzbunio Spartu - što je prema njemu učinilo rat neizbežnim. 

Sličan poredak i odnos snaga svet je video i pred početak Prvog svetskog rata kada je Britansko carstvo sa nepoverenjem i čak otvorenim neprijateljstvom gledalo na uspon Nemačkog carstva.

Britanski list smatra da se slična situacija ponavlja i danas kada Amerikanci sa sve većim nepoverenjem gledaju prema ekonomskom i vojnom usponu Kine. O tome svedoči i izjava kineskog predsednika Ksi Jinpinga kada je prošle godine u Sijetlu komentarisao mogućnost "Tukididove zamke": 

- Kina želi da produbi svoj odnos sa SAD po pitanju razvoja obe zemlje, kao i strateških ciljeva. U svetu ne postoji Tukididova zamka. Ali, ako će velike zemlje konstantno da ponavljaju iste strateške greške, mogle bi za sebe da stvore takve zamke - rekao je Jinping.

POVEZANE VESTI

Utorak 23.02.2016. 11:25
Evo tačnog broja Srba na mitingu.Za sve neverne tome koji nisu bili na mitingu pa lupaju gluposti o broju ljudi. htp://srbin.info/2016/02/22/policija-srbije-trazi-referendum-o-nato/ Ako neko zna da izbroji narodnu masu onda to zna policija. To su napisali i potpisali.
Utorak 23.02.2016. 11:28
Evo tačnog broja Srba na mitingu.Za sve neverne tome koji nisu bili na mitingu pa lupaju gluposti o broju ljudi. htp://srbin.info/2016/02/22/policija-srbije-trazi-referendum-o-nato/ Ako neko zna da izbroji narodnu masu onda to zna policija. To su napisali i potpisali.
Utorak 23.02.2016. 17:49
počeće treći sv.ratt-pa već je počeo:žarišta po celom svetu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online