Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 17.02.2016.
10:15
Vestionline A

Amerika se ne miri sa ruskim uspesima

Sporazum o prekidu vatre ugrožen je u startu optužbama da Moskva predsedniku Asadu omogućava da utvrdi ne samo sadašnju vojnu nadmoć, već i buduću pregovaračku poziciju.

Reuters
Asad ne može da ostane na vlasti...

"Minhenski dogovor o skorom prekidu vatre u Siriji lako bi mogao da ostane mrtvo slovo na papiru. Zapad je zahtevao da prekid vatre odmah stupi na snagu, dok je Rusija prvo insistirala na 1. martu, kako bi snagama sirijskog predsednika Bašara al Asada omogućila da okonča ofanzivu i od pobunjenika preuzme drugi najveći sirijski grad Alepo, čime bi utvrdio svoju ne samo vojnu već i pregovaračku poziciju", navode svetske agencije.

"Kompromisni predlog određuje da oružje ućuti za nedelju dana, ali državni sekretar Džon Keri, njegovi zapadni i arapski saveznici i generalni sekretar NATO-a, odmah posle dogovora optužili su Rusiju da nastavkom operacija iz vazduha podržava napredovanjeAsadovih trupa", navode ruski mediji.

"Asad hoće kontrolu nad celom Sirijom"

"Sirijski predsednik je uveren da Saudijska Arabija i Turska, dve države koje gotovo opsesivno žele da vide njegov odlazak sa vlasti, planiraju invaziju Sirije. Prvi put od 2014. godine sirijska vojska priprema napredovanje ka Raki, a nova ofanziva, posle ove kod Alepa, potpuno bi presekla kanale snabdevanja pobunjenika iz Turske", tvrde ruski mediji.

"Sirijske snage, uz podršku Rusa, Iranaca i Hezbolaha, ne pokazuju nameru da propuste priliku i ostvare Asadov proklamovani cilj da povrati kontrolu nad čitavom Sirijom. Damasku prekid vatre ne odgovara. Zato što su pobunjenici dobili određene količine savremenog naoružanja, uključujući i rakete dometa do 20 kilometara.

Ključni problem američke strategije sadržan je u činjenici da Rusija i Iran neće da odustanu od podrške Asadovom režimu, uvereni da Obama neće da odobri ulazak u novi bliskoistočni rat i pošalje trupe za Siriju.

Sa druge strane, neuspesi američkog angažmana u Siriji - i na frontu prema džihadistima i prema Asadu, kao posledicu imaju jačanje militantnog krila u Vašingtonu", prenose ruski mediji.

POVEZANE VESTI

Sreda 17.02.2016. 10:27
Пази "оптужбе" - хоће контролу над целом Сиријом... Па шта, као сиријском председнику, треба да му буде крајња амбиција, контрола над ботаничком баштом у Дамаску...? Вербална дијареја западних политичара нема краја.
Sreda 17.02.2016. 10:33
Kako je samo bezobrazan ovaj Asad. Malo mu je što je legalno izabrani predsjednik Sirije nego hoće da ima punu kontrolu nad "cijelom" Sirijom. Zamislite bezobrazluka da Asad hoće svoju naftu samo za sebe i neće da dozvoli da ga pljačkaju Turci, Britanci i USA švercujući sa Islamskom Državom i Al' Kaidom. Neviđen bezobrazluk.
Sreda 17.02.2016. 12:31
Razotkrivena zavera: Naučnici otkrili da mozak ne oštećuje virus „ZIKA“, već otrov koji proizvodi „MONSANTO“!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online