Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 15.02.2016.
08:30

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Svi hrišćani konačno braća?

Papa Franja i ruski patrijarh Kiril poručili su Evropi da "zadrži veru u svoje hrišćanske korene", a katolicima i pravoslavcima da se uče da međusobno "žive u miru i ljubavi". Pozvali su i na hitnu akciju za pomoć hrišćanima Bliskog istoka, kao i na mir u Siriji, Iraku i Ukrajini.

Reuters
Izjave gostiju: Kuba ugostila papu Frnaju i patrijarha Kirila

Istakli su takođe da je nedopustivo "da se koriste neprihvatljiva sredstva za prinuđivanje vernika da prelaze iz jedne crkve u drugu, da se ignorišu njihove verske slobode i tradicije".

Posle dvosatnog otvorenog razgovora, potpisali su zajedničku deklaraciju o neophodnosti ponovnog hrišćanskog jedinstva uprkos brojnim preprekama koje treba prevazići.

Tajne pripreme

Poglavari Rimokatoličke i Ruske pravoslavne crkve prvi put su oči u oči razgovarali, posle hrišćanskog velikog raskola iz daleke 1054. godine. Susret lidera dve najmnogoljudnije crkve pripreman je tajno od 2014. godine. Pažljivo je birano da mesto susreta ne bude blizu ni Moskve, ni Rima. Podsetimo, sastali su se u petak uveče, na praznik Sveta tri jerarha (po starom julijanskom kalendaru), u Havani na Kubi, a susret započeli simboličnim trostrukim poljupcem (u ime Svete Trojice - Boga, Božjeg sina i Svetog duha).

Obraćajući se papi, patrijarh Kiril je istakao da je njihov susret "Božja volja" i da se sastaju "u pravo vreme i na pravom mestu". Papa Franja je uzvratio:"Konačno. I mi smo braća".

Zajednički temelj

Susret s ruskim patrijarhom je, da podsetimo, želeo i Jovan Pavle Drugi, da bi na tome radio Benedikt XVI, a ostvario sada papa Franja.

Sastanak na Kubi, po oceni teologa i verskog analitičara Draška Đenovića, "otvara vrata crkvenoj diplomatiji da se punom parom uključi u rešavanje brojnih sporova i problema koji neretko prevazilaze i granice Svete stolice i Moskovske patrijaršije" .

Pohvale iz Beograda

Srpska pravoslavna crkva je pozdravila susret patrijarha Kirila i pape Franje da "u dijalogu i saradnji pronađu odgovore na tragične događaje, pre svih genocid koji se vrši nad hrišćanskim stanovništvom Bliskog istoka i znatnog dela Afrike", saopštio je portparol SPC, vladika bački Irinej.

 

- Poruka sastanka je i da se pokaže da, u vreme sekularizma i udara različitih antihrišćanskih vetrova i politika, dve crkve imaju zajednički temelj, Evanđelje Isusa Hrista. Problemi postoje na svim stranama - od međucrkvenih do udara na sve što je hrišćansko i prodora ekstremnog islama u Evropu. Zarad ljudskih i verskih prava, hrišćanstvo je postalo praktično najprogonjenija religija jer se sada i u nekim državama Evrope naređuje uklanjanje svih hrišćanskih simbola zarad prihvata islamskih pridošlica s Bliskog istoka - kaže Đenović.

Ujedinjenje je još daleko

A da bi se hrišćani ujedinili, napominje naš sagovornik, "pored pravoslavaca i katolika, neophodno je da se tom procesu pridruže i protestanti koji su se 1517. godine odvojili od katoličke crkve, ali i različite neo-protestantske crkve koje imaju izrazit rast u Latinskoj Americi i Africi".

Za porodicu

Patrijarh Kiril i papa Franja osudili su istopolne brakove, izrazili žaljenje što se očinstvo i materinstvo, "kao posebna misija muškarca i žene, potiskuje iz masovne svesti" i poručili da je porodica "zasnovana na braku kao aktu slobodne i verne ljubavi između muškarca i žene".

- Ujedinjenje je zato još daleko. Ipak, veliki pomak će biti i njihovo približavanje i stvaranje ekumenskog duha prihvatanja i uvažavanja onih drugih. Valja imati na umu da sve što Rim radi je proračunato i na duge staze, pa je sada zanimljivo da li će ovaj susret imati uticaj da Sinod Srpske pravoslavne crkve pozove papu u posetu, kako bi i katolici u Srbiji mogli da imaju kanonsku posetu svog poglavara. Ovo posebno kad znamo da se sve više katolika, posebno mladih iz Srbije, protivi da idu na međunarodne katoličke susrete pod hrvatskom šahovnicom jer sebe doživljavaju kao katolike, ali ne nužno i Hrvatima, dok se na našim prostorima vera i nacija poistovećuju a obe crkve - i pravoslavna u Hrvatskoj i katolička u Srbiji - gube mlade koji se utapaju u većinsku crkvu kojoj najčešće pripada jedan od roditelja - zaključuje Draško Đenović.

Zašto baš Kuba?

- Mesto susreta je bila Kuba, komunistička država s većinskim katoličkim življem. Ali, Latinska Amerika je i kolevka katoličke levice, gde Rimokatolička crkva ima važno mesto u životu ljudi, bori se za potlačene i siromašne. Papa Franja potiče s tih prostora i zagovornik je socijalne pravde. Poređenje katoličke crkve u Evropi, gde hrišćanstvo praktično izumire, i u Latinskoj Americi gde je jedna od vodećih snaga u društvenom životu, ukazuje na raznolikost u jedinstvenoj katoličkoj crkvi. Latinoameričke države imaju mlado stanovništvo (dok Evropa postaje starački dom) i izvesno je da će u budućnosti te zemlje igrati važnu ulogu na geopolitičkom planu - smatra Đenović.

 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 15.02.2016. 09:30
"Istakli su takođe da je nedopustivo "da se koriste neprihvatljiva sredstva za prinuđivanje vernika da prelaze iz jedne crkve u drugu, da se ignorišu njihove verske slobode i tradicije" E, pa ovo istakanje odmah poslati na znanje hrvatskim vlastima U Zagreb, a Papa da anulira hrvatsku asimilaciju Srba, i da vrati sve asimilirane Srbe u katolicke Hrvate u njihovu prvobitnu pravoslavnu vjeru.
Ponedeljak 15.02.2016. 11:03
За православне хришћане овај сусрет има много негативних последица, а позитивну, практично ни једну. Декларација о "помоћи" хришћанима на блиском истоку је тотално безначајна и никакве користи не може донети хришћанима тамо. Ово је један састанак који заправо ништа не решава, већ само постиче поделе у православном свету. Једини циљ овде остварује папа, са даљњим ширењем раскола код православаца. Поделе су постале све јаче, и осуда овог састанка је све више, како у Русији, тако и у другим помесним црквама. Шта је то требало Кирилу? Корист никаква, а штета све више. Очигледно је да и Кирил игра лукаву игру. Овде конце вуче неко други, ко никакве везе нема са православљем. Бојим се да је Кирил само добро прикривени екумениста. Следе велики сукоби и поделе код православаца. Много је масона ушло у цркву.
Ponedeljak 15.02.2016. 21:20
Dabogda da zavlada ekumenizam !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online