Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 06.02.2016.
22:51
Vestionline A

"Turska vojska sigurno ulazi u Siriju"

Veliki konvoj turskih vojnika, uključujući tenkove i kola hitne pomoći, kreće se iz jugoistočnog dela Turske prema iračkoj granici. Zbog toga, saradnik Centra za arapske i islamske studije na Institutu za orijentalne studije Boris Dolgov smatra da su izgledi za vojnu invaziju Turske u Siriji "veoma visoki".

printscreen youtube
Turski tenkovi i vojska idu ka sirijskoj granici

Sadašnja aktivnost na tursko-sirijskoj granici ukazuje na to da se Turska priprema da napadne Siriju, izjavio je u četvrtak portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Istovremeno, vlasti Saudijske Arabije izrazile su spremnost da učestvuju u kopnenoj operaciji u Siriji. Prema rečima ministra odbrane Ahmeta Asirija, na sirijskoj teritoriji Saudijska vojska će se boriti samo sa Islamskom državom.

Dolgov je za "Sputnjik" izjavio da Turska i Saudijska Arabija pružaju podršku radikalnim islamistima u Siriji koji se bore protiv vlade i vojske sirijskog predsednika Bašara el Asada.

- Njihov cilj je da dovedu na vlast sunitske snage u Siriji. To je cilj politike Saudijske Arabije i Turske. Pored toga, Turska želi da pripoji teritorije u Siriji, koje su nekada bile deo Osmanskog carstva - kazao je Dolgov.

I nafta je cilj

Reuters

On je dalje naveo i da "postoje i finansijski interesi Turske u smislu naftnog biznisa. To je ujedno i razlog zašto tursko rukovodstvo podržava radikalne islamiste".

Ranije, rusko Ministarstvo odbrane objavilo je nepobitne video-dokaze granatiranja sirijskih naselja u severnom delu pokrajine Latakija od strane turskih artiljerijskih jedinica. Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov je istakao da je rusko Ministarstvo odbrane intenziviralo sve vrste aktivnosti nadzora na Bliskom istoku.

Govoreći o ovim aspektima, Dolgov ističe da veruje da je verovatnoća turske vojne intervencije u Siriji veoma visoka.

- Turska vlast je odavno objavila da turske trupe treba da zaštite sirijske civile. Iako je to apsolutna besmislica, Turska optužuje Rusiju da bombarduje ciilne objekte, što zapravo može da bude izgovor za invaziju - zaključuje Dolgov.

POVEZANE VESTI

Nedelja 07.02.2016. 09:06
Pa, Rusi, Kinezi i Iranci jedva čekaju da Turci i Arapi krenu u napad. Vratiće im sve i naplatiti stostruko. NATO neće ni prstom mrdnuti dalje od "verbalne" podrške. To je svima jasno osim Erdoganu i Saudijcima koji ne mogu ni sa Jemenom da ratuju.
Subota 06.02.2016. 23:05
To u prevodu znači i zvanični početak III svetskog rata - onako ogoljen. Jedva čekam !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online