Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 02.02.2016.
03:00
I. Kozarski - Vesti A

Ruski šamar Erdoganu

Pretnje Turske povodom navodne nove povrede vazdušnog prostora nisu uzbudile Moskvu koja je odgovorila time što je na terenu ukinula sporazum Ankare i Damaska iz 1998. o demilitarizovanoj zoni na sirijskoj teritoriji od 15 kilometara duž granice.

Reuters
Rusija modernizovala sirijske avione (Foto: Arhiva)

Oficir zajedničkog štaba Sirije, Irana, Rusije i libanskog Hezbolaha, rekao je da je Moskva uprkos sporazumu uspostavila nova pravila na granici i ostavila odvezane ruke sirijskom vazduhoplovstvu i kopnenoj vojsci.

- Rusija je takođe i remontovala i nadogradila sirijske avione Mig 29 s jasnom naredbom da obore svaki turski avion koji pređe granicu - rekao je oficir zajedničkog štaba.

Sporazum koji je Moskva praktično stavila van snage potpisao je 1998. bivši sirijski predsednik Hafez al Asad. On je potpuno povukao vojsku iz pojasa širokog 15 kilometara nakon što je kurdski vođa abdulah Okalan u Turskoj okupio 10.000 boraca za invaziju u Siriju, a Ankara ih je zauzvrat obuzdala. Turska je takođe povukla iz školskih udžbenika poglavlja o budućem oslobođenju turske nacionalne manjine u tom delu Sirije.

Turski san o stvaranju sigurne zone duž svoje granice sada je pao u vodu. Ankara je od početka arapskog proleća 2011. slala oružje i ljude u Siriju kako bi potkopala vlast u Damasku, ali je posle ruske intervencije došlo do drastične promene. Posebno od kada je turski lovac oborio ruski SU 24 iznad Sirije, što za Ankaru već proizvodi strateške i ekonomske gubitke.

Kao što smo pisali, od obaranja ruskog SU 24 i pogibije pilota, Moskva je u Siriju poslala lovačke avione i rakete S400 koji su uspostavili nadmoć u tom delu vazdušnog prostora. Osim toga, rakete S 300 predate su sirijskoj armiji i razmeštene po severu zemlje.

Sirijski avioni Mig 29 nadograđeni su do nivoa Mig 29 SM sa ZHUK-M radarom koji istovremeno prati 10 ciljeva, a nišani četiri u dometu od 120 kilometara. Opremljeni su uređajima za ometanje neprijateljskim radarima i naoružani raketama R77. Uz obuku sirijskih pilota sve to ove avione čini najnaprednijim u četvrtoj generaciji i predstavlja preveliku opasnost za varijante F16 turskog vazduhoplovstva.

Kanonada bez odgovora

Turska je iskoristila muke Sirije da na njenoj teritoriji kopa rovove i postavlja betonske zidove. Međutim, tri meseca duga ofanziva dovela je sirijsku armiju u provinciji Latakija na granicu s Turskom. Pri tom su poražene bande turske nacionalne manjine. U subotu je, da li greškom, šest projektila iz sirijskog višecevnog bacača raketa palo na sirijsku teritoriju, ali Turci nisu uzvratili.

Sirijski izvori navode da je Moskva zatražila da se tim avionima osigura granica s turskom i samim tim ruski bombarderi. To je Siriji omogućilo da povrati suverenitet izgubljen sporazumom iz 1998. i ratom koji traje od 2011. Ostaje da se vidi da li će i kako Turci da odgovore. Zapadni analitičari ukazuju na iracionalnost i nepredvidljivost turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Kurdski košmar

Nemački državni radio Dojčlandfunk zaključio je da je mašta Ankare o 120 kilometara dugoj tampon zoni neostvariva.
- Ruskom intervencijom sve se promenilo i Kurdi u Siriji i Turskoj mogu lako da se ujedine. Ionako antiterorističku operaciju u Turskoj mnogi Kurdi smatraju etničkim čišćenjem. Erdogan je nenadano saznao da je ranjiv na svim unutrašnjim i međunarodnim frontovima. On nije predvideo ni da će Moskva ući u savez s Kurdima koji su se pokazali kao značajna vojna sila u regionu - zaključio je Rejnard Baumgarten, komentator Dojčlandfunka.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online