Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 01.02.2016.
08:41
Vestionline A

Ameri pritiskaju Turke: Zapečatite granicu sa Sirijom!

Džihadisti manje-više neometano prelaze iz jedne zemlje u drugu. Izgleda da će sada Turska, uz pomoć SAD-a uložiti jače napore da to spreči.

Reuters
Turski vojnici nadgledaju granicu sa Sirijom

SAD razmišljaju da svog saveznika iz NATO-a snabdeju neophodnom tehnologijom i opremom u cilju njihovog ponovnog uspostavljanja kontrole nad ozloglašenim delom sirijsko-turske granice, 98 kilometara dugom trasom između gradova Marea i Džarablus. To je trenutno jedan od američkih prioriteta, javljaju svetski mediji.

Turci, morate to mnogo bolje...

Turci trenutno granicu kontrolišu sa 25.000 vojnika, a odlučili su i da podignu zidove i naprave ograde da bi sprečili ilegalne prelaske granice. Uprkos tim koracima koje je preduzela Ankara, SAD smatraju da Turska mora da učini mnogo više da bi obezbedila svoju poroznu granicu sa Sirijom.

Odluka da se praktično "zapečati" granica predstavlja logičan nastavak nedavnih aktivnosti američke administracije.

Potpredsednik SAD-a Džo Bajden je u prošlonedeljnoj poseti Ankari izjavio prilikom susreta sa premijerom Turske Ahmetom Davutouglom da su Amerikanci spremni da vojno reše sirijsku krizu, ako nijedna druga opcija više ne bude izvodljiva.

U svakom slučaju, deluje da će ubuduće postojati znatno bolja koordinacija između SAD-a i Turske u borbi protiv džihadista u Siriji. Naročito ako Amerikanci nastave da pritiskaju Turke.

Kontrola sirijsko-turske granice postala je i globalni međunarodni problem, s obzirom da teroristi nemaju većih problema da je prelaze.

Podsetimo, Sirija se nalazi u građanskom radu od 2011. godine, u kome se vojska predsednika Bašara al Asada bori protiv opozicionih snaga, ali i terorističkih grupa kao što su Islamska država i Al Nusra front.

SAD predvode koaliciju od preko 60 država koje napadaju džihadiste u Siriji i u Iraku. Rusija je, sa druge strane, u septembru prošle godine započela izuzetno uspešne vazdušne napade na poziv sirijskog predsednika Bašara al Asada.


 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.02.2016. 08:55
Ma daj! Da je Turcima u interesu da zatvore granicu sa Sirijom ona bi bila hermetički zatvorena za 24 sata. Njima i Ameriksncima treba porozna granica da bi pljačkali naftu, slobodno prenosili drogu sa jedne strane a sa druge strane da bi prodavali oružje, municiju, hranu i ostalo po ogromnoj cijeni jer ID nije napravila ni jednu fabriku niti je zasijala ijedno polje osim polja maka za proizvodnju "pogače na leba" od 100 kila. Ovo je samo priča da bi mogli da pokušaju da odbrane švercerske koridore.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online