Ponedeljak 01.02.2016.
08:41
Vestionline

Ameri pritiskaju Turke: Zapečatite granicu sa Sirijom!

Reuters
Turski vojnici nadgledaju granicu sa Sirijom

SAD razmišljaju da svog saveznika iz NATO-a snabdeju neophodnom tehnologijom i opremom u cilju njihovog ponovnog uspostavljanja kontrole nad ozloglašenim delom sirijsko-turske granice, 98 kilometara dugom trasom između gradova Marea i Džarablus. To je trenutno jedan od američkih prioriteta, javljaju svetski mediji.

Turci, morate to mnogo bolje...

Turci trenutno granicu kontrolišu sa 25.000 vojnika, a odlučili su i da podignu zidove i naprave ograde da bi sprečili ilegalne prelaske granice. Uprkos tim koracima koje je preduzela Ankara, SAD smatraju da Turska mora da učini mnogo više da bi obezbedila svoju poroznu granicu sa Sirijom.

Odluka da se praktično "zapečati" granica predstavlja logičan nastavak nedavnih aktivnosti američke administracije.

Potpredsednik SAD-a Džo Bajden je u prošlonedeljnoj poseti Ankari izjavio prilikom susreta sa premijerom Turske Ahmetom Davutouglom da su Amerikanci spremni da vojno reše sirijsku krizu, ako nijedna druga opcija više ne bude izvodljiva.

U svakom slučaju, deluje da će ubuduće postojati znatno bolja koordinacija između SAD-a i Turske u borbi protiv džihadista u Siriji. Naročito ako Amerikanci nastave da pritiskaju Turke.

Kontrola sirijsko-turske granice postala je i globalni međunarodni problem, s obzirom da teroristi nemaju većih problema da je prelaze.

Podsetimo, Sirija se nalazi u građanskom radu od 2011. godine, u kome se vojska predsednika Bašara al Asada bori protiv opozicionih snaga, ali i terorističkih grupa kao što su Islamska država i Al Nusra front.

SAD predvode koaliciju od preko 60 država koje napadaju džihadiste u Siriji i u Iraku. Rusija je, sa druge strane, u septembru prošle godine započela izuzetno uspešne vazdušne napade na poziv sirijskog predsednika Bašara al Asada.


 

2024 © - Vesti online