Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 29.01.2016.
22:14
Vestionline A

Put u grad iz kog se niko ne vraća

Autobuska linija između Bejruta i Rake, glavnog grada Libana i prestonice Islamske države, i četiri godine posle izbijanja rata u Siriji normalno funkcioniše! I što je još neverovatnije, ima i zainteresovanih za put u najopasniji grad na svetu. I to ne vojnika, nego običnih ljudi...

Reuters
Raka je glavni grad Islamske države

Fizička kazna za muziku iz mobilnih telefona

Izgleda kao normalan autobus, ostalo je nešto prljavštine od ranijih putnika, nedostaje poneko dugme na upravljačkoj tabli, stakla su negde napukla - ali svi koji sedaju u njega znaju da ih taj autobus možda vodi na put u jednom smeru. I ne preteruju.

Sa autobuske stanice u centru Bejruta polazi autobus za Raku. Ova linija postoji oduvek, ali otkako je Raka postala uporište samoprozvanog kalifata pod kontrolom Islamske države, ova linija je postala najopasnija na svetu.

Put traje 24 sata, a pre Rake staje se u Damasku koji je pod kontrolom režimskih snaga, kao i u Palmiri koja je pod kontrolom džihadista. Oni su u Raki zabranili pušenje, pa zato putnici pre ulaska u autobus pale zadnju cigaretu, a onda sledi ritual - natapanje prstiju u parfem, brisanje fotografija i muzike iz mobilnih telefona. Džihadisti sve detaljno proveravaju, a ukoliko im tako nešto nađu svakako će biti kažnjeni fizičkom, a možda i smrtnom kaznom.

Ne boje se bombi, već snajpera

I sama vožnja predstavlja rizik - ponekad borbeni avioni preleću nisko iznad autobusa. Ponekad snajperisti otvore paljbu na njega.

Većina putnika ne boji se borbenih aviona jer bombe koje bace padnu na sigurnoj udaljenosti, ali za snajpersku paljbu nikad ne znaju odakle dolazi. Vozači uglavnom nastavljaju da voze bez obzira na sve.

Autobus se iz Rake uglavnom vraća prazan. Džihadisti ne dozvoljavaju odlazak. Ali ima li ikakvog načina za povratak iz tog grada? Iskusniji kažu da se može otići, recimo, na 15 dana zbog nekog medicinskog pregleda ili lečenja. Ukoliko se osoba ne vrati u zadatom roku, džihadisti će im zapleniti svu imovinu.

Jedan čovek ispričao je medijima priču o gradu u kom njegova deca već 4 godine nisu izašla iz kući da bi otišla u školu.

- To je nekada bio moj raj. Pre džihadista. Pre rata protiv Islamske države i siromaštva i bede koju je sve to prouzrokovalo. Sada je to moj pakao - rekao je medijima taj čovek iz autobusa.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online