Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 13.01.2016.
14:21
B92 A

Zašto NATO neće više "da grli ruskog medveda"?

Nakon završetka Hladnog rata SAD su se nadale da je mir u Evropi uspostavljen, ali su ruske akcije u Ukrajini i Siriji navele na promenu retorike u Vašingtonu.

Reuters
Filip Bridlav za promenu stava prema Rusiji

To u tekstu na portalu CS Monitor navodi kolumnistkinja Ana Malrin, koja ističe da je protekle nedelje gotovo neopaženo kroz javnost prošla izjava komandanta NATO Filipa Bridlava, koji je rekao da su SAD dugo vremena grlile ruskog medveda i da je sada vreme za čvršći stav.

- Ta čvrstina se verovatno odnosi na povećanje prisustva američkih trupa u Evropi i za snažnije treninge američkih snaga za moguću borbu protiv bivšeg hladnoratovskog suparnika. Takva izjava Bridlava je upalila alarm, ali zapravo Rusija je izvršila invaziju na Krimu i koristila organizovane provokatore, skrivene operacije, čak i svoje crvenoarmejce u Ukrajini - piše Marlin.

Na to je reagovao nekadašnji američki ambasador u Ukrajini Džon Herbst koji je istakao da bi izjava Bridlava pre šest ili sedam meseci prošla bez reakcije u Beloj kući, da bi bila ignorisana, ali je sada drugačija situacija.

- Dogodila se evolucija stavova u vojnom establišmentu, ali i u administraciji u Vašingtonu - dodaje Herbst.


Ruske akcije na Krimu i u Ukrajini su promenile odnos stvari koje su uspostavljene u posthladnoratovskim režimima. Američki pogled na Rusiju se promenio veoma dramatično i veoma brzo, dodaje Malrinova i citira zamenika direktora ruskog i evroazijskog programa u Centru za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu Kristofera Harmera.

- Prošli smo put od toga da je Rusija poraženi neprijatelj, a čak se išlo do stava da je Rusija u potpunom kolapsu. Mislili smo da možemo da ih volimo kroz NATO pakt i da ih grlimo kako bismo bili odgovorni državni akteri - ističe Harmer.

Malrinova potom ponovo citira Džona Herbsta koji upozorava da bi scenario u Ukrajini mogao da se primeni i na baltičke zemlje, što je još jedan od stavova koji je široko rasprostranjen u SAD.

On ističe da bi Rusija mogla da izvrši invaziju na Estoniju i Letoniju pod plaštom odbrane ruskih građana, ali prema njegovim prognozama za to postoji 5 do 15% šanse da se dogodi.

Mišljenje Kristofera Harmera je da komandant NATO Filip Bridlav ne bi sada dao takvu izjavu, kojom poziva na više američkih trupa u Evropi, ali to radi jer je upoznat sa situacijom i smatra da su Rusi predvidivi loši akteri na svetskoj sceni.

POVEZANE VESTI

Sreda 13.01.2016. 14:40
"Zašto NATO neće više "da grli ruskog medveda"? Zato sto su Medi izrasle velike i ubojite kandze,i vasi zapadni panciri nisu u stanju da vas zastite od njegovog "zagrljaja"!!!!!!!!!!!!!!!
Sreda 13.01.2016. 15:11
Nije lako priznti da moraš da "lako klekneš"!
Sreda 13.01.2016. 16:30
Pa ne možewš da grliš medu jer je mnogp mnpgo porastao-tebi sad bedostižan ne da grliš nego čak pomiluješ po šapama
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online