Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 31.10.2014.
12:56
Beta A

"Rusija testira Zapad kao za vreme hladnog rata"

Ruski bombarderi na evropskom nebu, kratki upadi iznad Estonije, praćenje sumnjive podmornice u švedskim vodama, ukazuje da Rusija testira Zapad kao za vreme hladnog rata, ocenjuju analitičari.

Norveški F-16 ispraća ruski avion iz NATO vazdušnog prostora
 

Napetosti između NATO i Rusije porasle su od kako je Rusija u martu anektirala Krim. Avioni zapadne alijanse izvršili su ove godine više od 100 presretanja ruskih aviona, što je oko tri puta više nego 2013. godine, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u Atini i ukazao da je to znatan porast ali da alijansa radi šta je potrebno.

NATO je ukazao da je za nedelju dana bilo dve serije incidenata vezanih za rusko vojno vazduhoplovstvo. Demonstracija sile u kojoj su uključeni bombarderi, lovci i transportni avioni, prema NATO-u ukazuju na pojačane aktivnosti koje su "neuobičajene".

Član savetodavnog tela pri ruskom ministarstvu odbrane Igor Koročenko smatra da je to samo "vraćanje na normalne vojne aktivnosti" za jednu zemlju koja razmišlja o svom odbrambenom potencijalu i borbenoj spremnosti svoje vojske.

Ruski bombarder izaziva NATO, Koročenko kaže da je to normalno

"Vazdušne snage se obučavaju, prave izviđačke letove da bolje razumeju namere naših kolega iz NATO", rekao je on i dodao da se Zapad navikao da se Rusija ne ističe, ali da je "sa tim gotovo" i da će od sada Rusija znati da pokaže celom svetu šta su njeni legitimni interesi.

Stručnjak NATO Bruks Tigner rekao je za britanski list "Džejns difens" da ovakav tip provokacija nikad nije prestajao od kraja hladnog rata, ali da to nije objavljivano. Kako kaže, ono što se promenilo je da umesto nadletanja iznad arktičkog kruga Norveške i Švedske, avioni se sada spuštaju ka naseljenijim zonama u kompleksnijim formacijama, i ljudi mogu da ih vide kako nadleću već sa britanskih ili baltičkih ostrva.

Švedska je pre dve nedelje poslala preko 200 vojnika, specijalnih brodova, minolovaca, i helikoptera u Baltičko more u potrazi za stranom podmornicom koju je videlo više ljudi, podsećajući na operacije iz 1980-ih posle upada sovjetskih podmornica.

Pavel Feldggenhauer, vojni analitičar sa sedištem u Moskvi rekao je da se vraća klasičnim procedurama hladnog rata. "Igra balansiranja na ivici nuklearnog rata, i pošto je nuklearni rat nedopustiv suprotna strana pravi ustupke", rekao je on. Kaže da je cilj da se ukinu sankcije i da se zastraše Evropljani tako što će se ubediti da je Rusija spremna na sve i ocenio da će takvi slučajevi biti sve češći.

Istraživač u londonskom institutu RUSI, Igor Sutijagin kaže da Rusija oseća pad cena nafte i sankcije zbog čega je za Vladimira Putina hitno da popravi odnse sa Zapadom. Jedino sredstvo pritiska koje mu ostaje je vojno, smatra Sutijagini i dodaje da je Putin prošle nedelje upozorio da se Rusija sprema na konfrontaciju sa Zapadom, i da s ovom "malo iskrivljenom percepcijom" Putin zastrašuje Zapad "da bi ga prisilio na prijateljstvo, ali pod njegovim uslovima".

POVEZANE VESTI

Petak 31.10.2014. 13:26
Rusi pokazuju zapadu demokratiju da vide da su zaslužili opasnu kaznu nego su rusi PRAVOSLAVCI pa će im možda i oprostiti.
Petak 31.10.2014. 14:19
Ne razumem sada vise nista (sarkazam), pa ko se ovde vise usro, NATO ili Rusija pod sankcijama!? Doduse, od 80-tih pa do danas se i vojna oprema "malkice" promenila dok se ovaj NATO "strucnjak" jos nije. :D)))
Petak 31.10.2014. 13:39
Rusijo, ne provociraj Ameriku. Amerika ima vanzemaljsku tehnologiju koja je luđa od vaših najluđih snova.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online